5 lat temu

Wegetarianinie strzeż się parmezanu!

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Moda na bycie vege ma się dobrze i coraz więcej osób rezygnuje całkowicie lub częściowo ze spożywania mięsa. W obecnych czasach to żaden problem, gdyż mamy mnóstwo składników roślinnych, którymi możemy zastąpić potrzebne nam białka czy tłuszcze zwierzęce. Wegetarianie często sięgają po soję lub sery… no właśnie, czy powinni jeść wszystkie sery?

Dlaczego wegetarianie w ogóle jedzą ser, jajka, piją mleko?

W przeciwieństwie do wegan,którzy nie jedzą absolutnie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie mogą jeść produkty odzwierzęce pod warunkiem, że do ich uzyskania nie ma potrzeby zabijania zwierzęcia lub zadawania mu cierpienia.

Rzeczywiście sery robi się z mleka, które zabiera się krowie pokojowo więc chyba wszystko w porządku? No niezupełnie…

Jak się produkuje parmezan?

Włoski ser Parmigiano-Reggiano typu podpuszczkowego jest wytwarzany z mleka krowiego i leżakuje w solance. Nie wymaga on pasteryzacji i dojrzewa około 24 miesiące, zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego kręgu (ok. 40 kg). Najlepszy parmezan to taki, który ma 2-3 lata. A teraz coś o procesie jego produkcji.

Najpierw ser spędza w solance 23 dni, następnie przenoszony jest do dojrzewalni, gdzie leży około 2-3 lat. Przez cały ten czas roboty przecierają ser, obracając je określoną dla nich częstotliwością. Po około roku ser poddawany jest testom sprawdzającym, czy nadaje się już do sprzedaży. Następnie skrzep sera jest gotowany w temperaturze 55°C a później zostaje szczelnie zawinięty w cienką bawełnianą tkaninę i układany w specjalnych formach. Po dwóch, trzech dniach jest wyjmowany i na miesiąc przenoszony do kąpieli solankowej. Ser musi dojrzeć po takim zabiegu. Do tej pory wszystko w porządku, gdyby nie jedno ale: do produkcji serów dojrzewających używa się praktycznie samego mleka i… podpuszczki.

I właśnie w tej podpuszczce problem

Jest to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Obecnie w użyciu znajdują się także podpuszczki syntetyczne. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy. Niestety najlepiej się sprawdza (i przez to jest najczęściej używana) podpuszczka zwierzęca pozyskiwana z młodych cieląt. Nie da się uzyskać jej na taką skalę bez zabijania zwierzęcia.

Jestem vege, czyli mam przestać jeść ser?

Niekoniecznie. O ile w serach najwyższej jakości (zwłaszcza typu parmezan) króluje podpuszczka zwierzęca, jest wiele serów zawierających tą syntetyczną. Wielu producentów wychodzi również wegetarianom naprzeciw i bardziej pilnuje składów swoich produktów w tym zakresie. Najlepiej czytać opakowania, powinny tam być stosowne informacje. A Jeszcze lepiej w razie wątpliwości napisać bezpośredniego maila z pytaniem do producenta.

Mam nadzieję, że artykuł rzucił Wam trochę światła na to, co jecie i zachęcił do pogłębiania wiedzy kulinarnej… a tej nigdy dość ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Dlaczego tylu kucharzy udostępnia dania na instagramie

Masz instagrama? Prawie każdy ma. Jest traktowany praktycznie na równi z facebookiem i mnóstwo osób dzieli się tam relacjami ze swoich podróży czy stylu życia. Na platformie możemy zobaczyć półnagie dziewczyny reklamujące kosmetyki czy bieliznę, piękne samochody, mieszkania, miejsca… i dania. No wła

Damian Rusek
2 lata temu
Jak unikać pułapek żywieniowych

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie wysoko przetworzone może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Takie produkty zawierają zazwyczaj dużo sztucznych dodatków i konserwantów, są także bogate w cukier i tłuszcze, które mogą prowadzić do chorób serc

Damian Rusek
6 lat temu
10 sposobów żeby wkurwić kucharza

Żyjemy w czasach, gdzie każdy się spieszy i jesteśmy na okrągło pochłonięci swoimi ważnymi sprawami. Ciężko nam się zatrzymać i zrelaksować, ciągle dochodzą nowe obowiązki. Czasem zdarza nam się gorszy dzień i musimy odreagować, a czasem ktoś nas po prostu wkurwi zdenerwuje. A jak często my jesteśmy

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
2 lata temu
7 warzyw, które wzbogacą Twoją dietę

To, co jemy, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, a wybór odpowiednich składników odżywczych może znacząco wpłynąć na jakość naszego życia. W czasach, gdzie mięso często dominuje w naszych posiłkach, dobrze jest nie zapominać o warzywach. Są one nie tylko źródłem pysznych smaków, ale także niezbę

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
5 lat temu
Kimchi - czyli kiszona kapusta na ostro

Potrawa zapewne dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni azjatyckiej. W wielu restauracjach z kuchnią tajską podawana jest jako przystawka lub składnik dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej ciekawej potrawie oraz jej zastosowaniu, zapraszam do artykułu. Skąd pochodzi? Kimchi to tradycyjne dan