Moda na bycie vege ma się dobrze i coraz więcej osób rezygnuje całkowicie lub częściowo ze spożywania mięsa. W obecnych czasach to żaden problem, gdyż mamy mnóstwo składników roślinnych, którymi możemy zastąpić potrzebne nam białka czy tłuszcze zwierzęce. Wegetarianie często sięgają po soję lub sery… no właśnie, czy powinni jeść wszystkie sery?
Dlaczego wegetarianie w ogóle jedzą ser, jajka, piją mleko?
W przeciwieństwie do wegan,którzy nie jedzą absolutnie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie mogą jeść produkty odzwierzęce pod warunkiem, że do ich uzyskania nie ma potrzeby zabijania zwierzęcia lub zadawania mu cierpienia.
Rzeczywiście sery robi się z mleka, które zabiera się krowie pokojowo więc chyba wszystko w porządku? No niezupełnie…
Jak się produkuje parmezan?
Włoski ser Parmigiano-Reggiano typu podpuszczkowego jest wytwarzany z mleka krowiego i leżakuje w solance. Nie wymaga on pasteryzacji i dojrzewa około 24 miesiące, zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego kręgu (ok. 40 kg). Najlepszy parmezan to taki, który ma 2-3 lata. A teraz coś o procesie jego produkcji.
Najpierw ser spędza w solance 23 dni, następnie przenoszony jest do dojrzewalni, gdzie leży około 2-3 lat. Przez cały ten czas roboty przecierają ser, obracając je określoną dla nich częstotliwością. Po około roku ser poddawany jest testom sprawdzającym, czy nadaje się już do sprzedaży. Następnie skrzep sera jest gotowany w temperaturze 55°C a później zostaje szczelnie zawinięty w cienką bawełnianą tkaninę i układany w specjalnych formach. Po dwóch, trzech dniach jest wyjmowany i na miesiąc przenoszony do kąpieli solankowej. Ser musi dojrzeć po takim zabiegu. Do tej pory wszystko w porządku, gdyby nie jedno ale: do produkcji serów dojrzewających używa się praktycznie samego mleka i… podpuszczki.
I właśnie w tej podpuszczce problem
Jest to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Obecnie w użyciu znajdują się także podpuszczki syntetyczne. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy. Niestety najlepiej się sprawdza (i przez to jest najczęściej używana) podpuszczka zwierzęca pozyskiwana z młodych cieląt. Nie da się uzyskać jej na taką skalę bez zabijania zwierzęcia.
Jestem vege, czyli mam przestać jeść ser?
Niekoniecznie. O ile w serach najwyższej jakości (zwłaszcza typu parmezan) króluje podpuszczka zwierzęca, jest wiele serów zawierających tą syntetyczną. Wielu producentów wychodzi również wegetarianom naprzeciw i bardziej pilnuje składów swoich produktów w tym zakresie. Najlepiej czytać opakowania, powinny tam być stosowne informacje. A Jeszcze lepiej w razie wątpliwości napisać bezpośredniego maila z pytaniem do producenta.
Mam nadzieję, że artykuł rzucił Wam trochę światła na to, co jecie i zachęcił do pogłębiania wiedzy kulinarnej… a tej nigdy dość ;)