3 lata temu

Sumo Ramen, czyli Finebite w Trójmieście

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Już po sezonie wakacyjnym, więc co jakiś czas można złapać fajne ceny lotów i hoteli, na kilkudniowy wyjazd. W taki sposób znalazłem się w Trójmieście, gdzie korzystając z okazji oraz aplikacji finebite (o której napiszę więcej w osobnym artykule), postanowiłem spróbować czegoś nowego.

Na początek ramen w Gdyni

Zaczęliśmy od spaceru po głównej ulicy Gdyni oraz wizyty w porcie. Miasto świeciło pustkami, zresztą pogoda też nie rozpieszczała. Wychodząc z portu, gdzie oglądaliśmy zacumowane tam statki, skierowaliśmy się w stronę ulicy Antoniego Abrahama 12, gdzie znajduje się restauracja Sumo Ramen, w której mieliśmy o 14 rezerwację. Mimo że byliśmy wcześniej, miła Pani kelnerka od razu wskazała nam stolik. Restauracja choć niewielka, była zadbana i urządzona w ciekawym stylu, z namalowanymi na ścianach zapaśnikami Sumo.

sumo ramen

Zaczęliśmy od przystawki

A były nią podsmażane pierożki gyoza z krewetkami (do wyboru również w wersji na parze), podane z kawiorem latającej ryby tobiko, pikantnym majonezem oraz sosem sojowym. Były one doprawione prawidłowo, rybne smaki nie przeważały. Ogólnie bardzo przyjemna przystawka, sam raz na dwie osoby. 5 pierożków nawet przy normalnej cenie 22 zł są warte spróbowania.

gyoza

Cena bez aplikacji: 22 zł

Ale najważniejszy był ramen

Spróbowaliśmy dwóch opcji. Jeden to JIRO STYLE RAMEN na bulionie wieprzowo drobiowym z dodatkiem długo duszonej karkówki, tare shoyu, kapusty, czosnku, jajka i prażonej cebulki. Smakował bardzo dobrze. Dla mnie osobiście smaki mogłyby być nawet bardziej wyraziste, ale całą miskę zjadłem ze smakiem. Jedynym mankamentem była ilość kapusty, która smakowała w porządku, jednak przy takiej ilości w pewnym momencie miałem wrażenie, że jem ją samą. Na pochwałę zasługuje karkówka, która była pyszna i po prostu rozpływała się w ustach. No i marynowane jajko idealnie płynne w środku.

ramen

Cena bez aplikacji: 36 zł

Drugi ramen SPICY SALMON SHIO był rybny z łososiem i krewetkami (krewetki do wyboru smażone lub w pierożku - wybraliśmy pierwszą wersję), podany z łososiem glazurowanym pastą gochujang, kawiorem latającej ryby, kiełkami fasoli i sezamem. Tutaj też bulion smakował bardzo dobrze, dodatki poprawnie ze sobą współgrały, smaki pasowały, a jajko było dobrze zamarynowane i płynne w środku. Ramen był lekko pikantny, ale dla mnie w punkt, nie za ostry, za to podkreślał smaki. Na pochwałę zasługuje fakt, że w restauracji sami wytwarzają makaron do swoich misek.

ramen rybny

Cena bez aplikacji: 35 zł

Ramen dobrze czymś popić

Zamówiliśmy w tym celu herbatę - wiśniową senche, którą podzieliliśmy się na pół. Została podana tradycyjnie w specjalnych czajniczkach, gdzie parzyła się w sitku. Nie była za bardzo intensywna, smaki herbaty oraz wiśni były dobrze wyczuwalne, świetnie współgrała z resztą posiłku.

herbata wiśniowa senche

Za całość zapłaciliśmy 57 zł za dwie osoby, a wyszliśmy najedzeni na najbliższe parę godzin, więc 50% zniżki z aplikacji finebite, to naprawdę dobry interes.

Słowem podsumowania

Finalnie jestem bardzo zadowolony z ramenu w Sumo Ramen i chętnie bym tam wrócił spróbować innych wariantów. Dokładną lokalizację lokalu znajdziesz na tej mapie Można dobrze zjeść w Trójmieście, a ja przy następnej okazji odwiedzę więcej miejsc na ich kulinarnej mapie.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Made in Napoli by Siervo, czyli Finebite w Trójmieście

W poprzednim artykule pisałem recenzję restauracji Sumo Ramen, którą odkryłem dzięki aplikacji finebite. Jednak na tym się nie skończyło i w ten dzień odwiedziliśmy jeszcze jedno miejsce. Po południu byliśmy już w Gdańsku, gdzie o 18 mieliśmy rezerwację w Made in Napoli by Siervo przy ulicy Gospody

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
2 lata temu
Gdzie się podziali goście

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
6 lat temu
A może małpi móżdżek?

Słyszymy często o dziwnych zwyczajach żywieniowych z dalekiego wschodu. Na wspomnienie o Chinach, od razu przychodzą nam na myśl kramy z grillowanymi owadami, pająkami i skorpionami. Dziś jednak napiszę o pewnym makabrycznym zwyczaju, czyli jedzeniu mózgu… jeszcze żywej małpy. Czy to w ogóle legalne