4 lata temu

Wreszcie ruszyliśmy!

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

15 maja 2021 roku (historyczny dzień!) pojawiło się zielone światło dla polskiej gastronomii. Wreszcie restauracje mogły otworzyć swoje ogródki dla gości - pomijając te zbuntowane, które były otwarte już od kilku miesięcy ;) Można było też wybrać się na spacer bez maseczki, z czego ludzie tłumnie skorzystali.

Było sporo przygotowań

Ciężko ukryć, że większość miała dość siedzenia w domu i było oczywiste, że w pierwszy dzień restauracje przeżyją prawdziwe oblężenie. Trzeba było zamówić sporo towaru, posprzątać kuchnię, przygotować wszystko praktycznie od zera - w moim przypadku restauracja miała prawie półroczną przerwę w działalności. Trochę pracy się uzbierało.

Niewiele się pomyliliśmy

Rzeczywiście mimo deszczowych momentów ulice zapełniły się spacerowiczami, a ogródki wesoło rozmawiającymi i jedzącymi gośćmi. Nie było to może takie uderzenie, jak w sezonie półtora roku wcześniej, jednak biorąc pod uwagę brak turystów, ruch był zadowalający. Miło było ponownie słyszeć utęskniony dźwięk drukarki i poczuć ogień pod patelniami.

Jeszcze milej było widzieć początek normalności

I oby tak dalej! Najważniejsze dla kucharza jest zawsze zadowolenie gości, a ten dzień był dla wszystkich wyjątkowy - początek powrotu do względnej normalności. Zgodnie z zapowiedziami 28 maja restauracje dostały zielone światło na otwarcie sali dla gości. Ci i tym razem nie zawiedli, w ten weekend przeżyliśmy prawdziwe oblężenie i to był piękny widok! Za taką pracą i pełną salą tęskniłem. Liczymy na to, że ruch będzie coraz większy i z tego powodu przygotowujemy się, przegrupowujemy i mobilizujemy, żeby zapewnić Ci jak najlepiej (i najsmaczniej) spędzony czas. Mam nadzieję, że to już tylko kwestia czasu, zanim ulice Krakowa (innych miast też mogą) wypełniają się turystami, a obostrzenia znikną z naszego życia. Razem z resztą zespołu będziemy na Ciebie czekać z pysznym ramenem i przyjazną atmosferą na ul. Meiselsa 11 w Krakowie ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
4 lata temu
Zbuntowane restauracje

Kolejne rządowe obostrzenia przyniosły naszej gospodarce i marzeniom wielu przedsiębiorców krok w tył. Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które bardzo cierpią na braku turystów oraz zakazie przyjmowania gości. Nic więc dziwnego, że niektórzy mówią “dość”! Współcześni buntownicy W tych czasach

Damian Rusek
4 miesiące temu
Gotowałem z MasterChefem

W piątek 15 listopada 2024 roku miałem przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym, organizowanym przez półfinalistę MasterChef Tomasza Marczewskiego. Miało ono miejsce w hotelu, w którym pracuję. To było ciekawe przeżycie, które z chęcią bym powtórzył. Do przygotowania było pięciodaniowe menu

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Grzegorz Misina
4 lata temu
Confit czyli Konfitowanie

W tym dziale zajmiemy się przedstawieniem bardziej zaawansowanych technik stosowanych w restauracjach, a które z powodzeniem możemy wykonać w domu. Omówimy historię, techniki oraz ich zastosowanie. Oprócz tego przygotujemy przepis z wykorzystaniem owej techniki tak aby można było go bez problemu wy

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Cudowne działanie niedojrzałych orzechów włoskich

Pisałam już o ORZECHACH WŁOSKICH, ale jesiennych. Tymczasem niedojrzałe orzechy włoskie też mają cudowne działanie, a teraz jest najlepszy czas na taki zbiór, orzechy są soczyste i odpowiednio miękkie. 🌿 Kiedy zrywać zielone orzechy ? Zielone orzechy najlepiej zbierać w drugim tygodniu po wigili

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
1 rok temu
Zacznij gotować hobbystycznie: Porady od Doświadczonego Szefa Kuchni

Gotowanie to nie tylko praktyczna umiejętność, ale także sztuka, która pozwala wyrazić swoją kreatywność i cieszyć się smakami. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, ten artykuł jest dla Ciebie - podzielę się z Tobą praktycznymi wskazówkami, od czego zacząć swoją kulinarną przygodę. Dobre przygotowa

Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono