6 lat temu

Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okazuje się, że kucharze często muszą mieć o wiele więcej talentów.

Kierowca, kurier...

Kiedy restauracja oferuje dowozy do domu wystarczy, że kucharz spakuje danie do pudełka jednorazowego i przekaże kierowcy, który przywiezie jedzenie prosto pod nasze drzwi, prawda? Otóż nie zawsze jest to takie proste. Nic nie przebije sytuacji kiedy przez błąd aplikacji nie było dostępnych kurierów. Na szczęście tego dnia ruch w restauracji nie był duży, więc pożyczyłem samochód i osobiście rozwiozłem kilka zamówień do klientów. Zdarzało mi się też zanieść wynos, do miejsca blisko restauracji czy po drodze do domu. Jak widać nie zawsze wystarczy przygotować jedzenie.

Złota rączka…

Kran przecieka, zatkany zlew, trzeba przeczyścić kolanko, po co wzywać fachowca? Przecież można to szybko zrobić samemu! Choć czasami usterka jest poważniejsza... Spotkałem się z sytuacją kiedy mikser nie działał. Na szczęście kolega miał śrubokręt! Wystarczy odsłonić kable, przyłożyć śrubokręt, zamknąć obwód i… w całej restauracji wysiadł prąd. Samozwańczy elektryk miał sporo szczęścia trzymając za gumową rączkę, bo nawet śrubokręt był przytopiony. Radio przestaje grać albo przerywa? Wystarczy owinąć antenę folia aluminiową i już możemy cieszyć się czystym dźwiękiem! Można się tu kierować zasadą “jeśli coś wygląda głupio, ale działa... to nie jest głupie”, czasami lepiej jednak wezwać specjalistę.

Artysta

I nie chodzi tu bynajmniej o dekorowanie talerzy. Prawdziwy artysta musi przygotować sobie materiały. Trzeba coś wycisnąć a zabrakło rękawów cukierniczych? Żaden problem! Wystarczy odpowiednio zwinąć pergamin i ewentualnie utwardzić folią. Robiłem też ostatnio eksperymenty z izomaltem, zależało mi na rozlaniu go po chochelce w celu utworzenia półkuli. Ale jak utrzymać prosto chochelkę? Z pomocą przyszła konstrukcja wykonana ze świecy, folii, szklanej butelki i podkładek (szkoda że nie mam zdjęcia poglądowego - komiczny widok). A co jeśli plastikowy kubek z przyborami psuje krajobraz na stalowym blacie? Owinięcie go folią załatwi sprawę.
Jak widać nie wystarczy kreatywność podczas sporządzania dań, potrzebujemy jeszcze zdolności manualnych... ale ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Piekarz, cukiernik…

Osobiście nie przepadam za pieczeniem ciast i nie wychodzi mi to najlepiej. Jednak czasem trzeba po prostu złapać przepis i wykonać jakiś spód, biszkopt lub inne ciasto. Nie inaczej jest z pieczywem. Można zamówić gotowe… ale po co? O wiele lepiej samemu zrobić np. bułki do hamburgerów. W kuchni przydaje się rozległa wiedza i otwartość na nowe doświadczenia, a co ważne ciągły rozwój.

Kelner, pomywacz…

Zwykle są od tego ludzie, ale co jeśli ich zabraknie? Spotkałem się kilka razy z sytuacją kiedy kucharze łapali za tace i pomagali roznosić talerze do gości. W końcu wszyscy jesteśmy zespołem. O wiele częstszym widokiem jest kucharz na zmywaku. Osoby zmywającej naczynia pracują równie ciężko i często są przysypane garnkami, patelniami… a tu jeszcze drugi zlew ze szkłem i porcelaną. Nie ma innego wyjścia jak podwinąć rękawy i pomóc. W kuchni przetrwamy tylko trzymając się razem.

Menager, księgowy…

To już częściej dotyka kierowników zmiany - spisywanie zamówień, dzwonienie po dostawcach, kontrola temperatur. Na głowie szefa kuchni i jego zastępców spoczywa dbanie o jakość produktów, odpowiednie przygotowanie kuchni, zamówienie towaru oraz karty HACCP. Nierzadko trzeba wyjaśnić jakieś nieporozumienie bądź podjąć szybką decyzje w przypadku niezgodności produktów. Do tego dochodzi napisanie grafiku, a przecież każdy potrzebuje jakieś dni wolne, chcemy być w porządku wobec każdego…

Mimo wszystko warto...

Praca w kuchni to ciągłe radzenie sobie z trudnościami, trzeba szybko dostosowywać się do nowych sytuacji, podejmować szybkie i trafne decyzje. Pomagają mocne nerwy i opanowanie. Najważniejsze to nie dać się wyprowadzić z równowagi i robić swoje. Z czasem coraz mniej rzeczy będzie nas zaskakiwać, a kiedy kuchnia jest nasza pasją to poradzenie sobie ze wszystkimi problemami da ogromna satysfakcję.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
6 lat temu
Co to jest kąpiel wodna?

Pojęcie z pewnością znane każdemu, zajmującemu się cukiernictwem. Najczęściej w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekoladę. Polega ona na zagotowaniu w garnku wody, a potem umieszczeniu na nim miski z produktem, który chcemy upłynnić. W przypadku wyżej wymienionej czekolady, jest to najskuteczniejszy s

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Czy kucharze żywią się lepiej niż inni?

Piszę ten artykuł delektując się pysznym hot dogiem, wiecie, taka podłużna bułka z mięsem parówką, ale o tym może innym razem. Niby domowej roboty ale wciąż fast food… O czym to ja? No tak, dieta kucharzy. Możliwości wydają się nieograniczone Dużo ciekawych i wykwintnych dań, ekskluzywne składniki,

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
1 rok temu
Różnice między pracą w restauracji a w hotelu

Jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem i pracą na wszystkich stanowiskach kuchennej hierarchii widziałem różnice w pracy między małym osiedlowym bistro, większą modną restauracją, kameralnym hotelem czy sieciówką. Jeśli ciekawi Cię czym się różni praca kucharza hotelowego od takiego w zwykłej res

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p