3 lata temu

2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą.

Rozwój zawodowy

Przede wszystkim nie można stać w miejscu. Mogę już się pochwalić, że dostałem nową propozycję pracy, i to również jako szef kuchni i postanowiłem spróbować swoich sił. Z Krakowskiego Kazimierza przenoszę się bliżej rynku głównego i tym razem będę miał okazję wykazać się w polskiej kuchni. A co to za miejsce? Śledź na bieżąco [chefa] (chefinspiruje.pl), Facebook i Instagram, na pewno będę o nim wspominał, kiedy już się wdrożę ;)

Więcej ciekawej treści na stronie

Może czasem tego nie widać, ale cały czas pracujemy z Damianem nad rozwojem strony i testujemy nowe pomysły. Chcemy wprowadzić kilka z nich, przez co będzie Ci się po niej łatwiej poruszać i być może obok przepisów i artykułów znajdziesz tu kolejną kategorię. Jaką? To niespodzianka ;) Może nawet uda się uruchomić sklep dostępny cały czas a nie tylko od czasu do czasu! W planie jest również więcej niż wcześniej "gościnnych" przepisów a może nawet i luźnych wpisów na naszej stronie. Mogę w tajemnicy zdradzić, że rozmowy już trwają ;)

Cały ten projekt mocno ewoluuje na bazie naszych pomysłów, ale również sugestii osób, które regularnie korzystają ze strony. Jeżeli masz pomysł jak możemy Ci ułatwić korzystanie z “chefa” bądź widzisz coś, czego Ci brakuje, żebyś częściej nas odwiedzał, daj znać! Każda uwaga jest dla nas cenna, bo w końcu tworzymy to dla Was!

Więcej ciekawych treści dla subskrybentów i VIP-ów

Tworzę newsletter dla równie zabieganych jak ja, którzy nie zawsze mają czas na regularne śledzenie naszej strony, social mediów i informacji ze świata gastronomii. Staram się w jak największym skrócie zawrzeć to, co najważniejsze. Dołożę starań, aby treści były interesujące i dostępne przekazanie. Jeżeli jeszcze nie czytasz newslettera, możesz go zasubskrybować klikając tutaj. Tutaj również śmiało możesz sugerować treści, które będą Ci pomocne i o których chciałbyś przeczytać.

Postaram się też być bardziej aktywny na naszej grupie VIP na Facebook, powstałej dla osób, które zakupiły jeden z naszych płatnych przepisów. Jeśli chcesz się tam znaleźć, wypatruj regularnie na naszej stronie, czy czegoś nie sprzedajemy. Okazja najprawdopodobniej nadarzy się już w styczniu.

Więcej czasu dla siebie i bliskich

Jeśli śledzisz moje wpisy, to pewnie wiesz, że od jakiegoś czasu awansowałem na szefa kuchni. Mimo że uwielbiam swoją pracę i sprawia mi ona ogromną radość, to czasem bywa męcząca, w dodatku nie kończy się po opuszczeniu lokalu. Zaangażowałem się w kilka projektów i zamierzam kilka z nich ograniczyć, żeby mieć więcej czasu na rozwój osobisty w innych aspektach, spędzanie czasu z rodziną i wreszcie na wyspanie się. Ale spokojnie, ta stronka zawsze będzie na pierwszym miejscu ;)

I w końcu nauczę się odpoczywać

Zauważyłem, że żyję w ciągłym biegu i kiedy faktycznie znajdę “czas dla siebie”, to już myślę, co mógłbym zrobić do pracy, na chefa czy w domu. Już planuję listę zakupów na nowe gotowanie albo siadam do artykułów, które tak lubisz czytać ;). Nawet kiedy nie mam na nic siły i włączę sobie jakiś film, denerwuję się na siebie, że marnuje czas, który mógłbym wykorzystać produktywnie. Zwykłe błądzenie na YouTube też często kończy się oglądaniem, co ktoś gotuje. W efekcie sam sobie nadaję tempo niepozwalające wypocząć ani się wyspać, co prędzej czy później odbije się na efektach mojej pracy. Lepiej to zatrzymać, póki jest czas. Już w styczniu planuję kilkudniowy wyjazd, naładować baterie ;)

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Mam nadzieję, że uda mi się zrealizować te plany, a Ty odwiedzając stronę, będziesz mógł znaleźć wszystko, co naprawdę daje Ci wartość. Obserwuj na bieżąco, żeby zobaczyć, jak mi idzie. A jeśli masz jakiekolwiek gastronomiczne pytanie, śmiało do mnie napisz.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
3 miesiące temu
5 ciekawych artykułów, które ostatnio przeczytałem

Również lubię śledzić ciekawostki i nowości z branży gastronomicznej. Postanowiłem przedstawić Ci pięć najciekawszych, które ostatnio przeczytałem, mam nadzieję, że Cię zaciekawią (kliknięcie tytułu przenosi do artykułu). 1. Polskie “super owoce” Artykuł streszcza nam zalety z jedzenia warzyw i owoc

Damian Rusek
5 lat temu
Czego prawdopodobnie nie wiesz o budyniu

Czy budyń który znamy, to tak naprawdę budyń? Wszyscy go znamy i często kupujemy. Tani deser, w sam raz po obiedzie. Mowa o “budyniu”, który większości kojarzy się tak: Ta nazwa jest przekłamana... Więc czym jest prawdziwy budyń? Przede wszystkim powinien być przyrządzany na bazie utartych z cukr

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor