4 lata temu

Znowu ta cholerna drukarka...

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Zależnie od zawodu, każdy ma w pracy coś, co potrafi doprowadzić go do szału. Zgaduję, że w sklepie to kolejny natrętny klient, kiedy mamy gorszy dzień. Dla policjanta, strażaka czy ratownika medycznego to może być kolejne bezsensowne “zgłoszenie”, w biurze kolejny stos papierów przyniesiony w ostatniej chwili, których i tak nikt nie potrzebuje... Kucharze też nie są gorsi w tej kwestii…

Typowy weekend

Wyobraź sobie, że wczoraj wyszedłeś z pracy przed północą, dziś przychodzisz na 9 lub 10 i niewyspany starasz się jak najlepiej przygotować sobie stanowisko pracy wiedząc, że prawdopodobnie nie zdążysz, bo pierwsi goście już zmierzają na obiad.

Przez cały dzień bez przerwy wydajesz kolejne dania, w międzyczasie uzupełniając braki. W takie dni jest mniej czasu na luźne rozmowy w czasie pracy czy żarty (co nie znaczy, że ich nie ma) i często panuje dość napięta atmosfera - w końcu każdemu zależy, żeby serwis udał się bezbłędnie.

Zaczynacie powoli się odrabiać, widać już światełko w tunelu i wtedy słychać ją...

Drukarka

Czyli kucharski odpowiednik “kolejnego zgłoszenia” dla zawodów wspomnianych na początku. No bo skąd kucharze dowiadują się o nowych zamówieniach? Czasy, kiedy kelner przynosił szefowi kuchni karteczkę z zapisanymi daniami dawno minęły, a restauracje (w przeciwieństwie do urzędów) już weszły w XXI wiek. Kelner nabija zamówienia na tablecie i w tym samym momencie drukują się w kuchni.

Będzie mi się śnić po nocach

Wracając do naszej historii! Już myślicie, że odetchniecie z ulgą, niektórzy chwilę odpoczną i pójdą zapalić, inni wreszcie coś sobie dokroją, jeszcze inni dokończą obiad, który leży od rana… i wtedy drukuje się kolejne zamówienie. Ciężko opisać tą zbiorową wściekłość w takiej chwili. Zdarzały się nawet grupowe urojenia. Już kilka razy zdarzyło mi się słyszeć dźwięk drukowania kolejnego zamówienia, spojrzałem w stronę drukarki… a tam nic nie ma. Niby nic takiego, gdyby nie drobny szczegół: cała kuchnia spojrzała na drukarkę w tej samej chwili. Standardowy dialog w takiej sytuacji:

  • też to słyszałeś?
  • tak…
  • czas na przerwę

Ale nie jest tak źle

Mimo, że po całym dniu ruchu niekończące się zamówienia czasem bywają irytujące, to spora część z nas nie zamieniła by tego na nic innego. Wielu kucharzy wręcz lubi prace w ruchu i spływające zamówienia tylko napędzają ich tempo. Każdemu może zdarzyć się gorszy dzień, problemy osobiste i najchętniej przeżyłby ten dzień nic nie robiąc… ale to tylko wyjątki potwierdzające regułę, a my wiemy, że zadowoleni goście to dla nas znak, że dobrze wykonujemy swoją pracę.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Posadź własny imbir

Posadź własny imbir! Tak, każdy może to zrobić 😊 Jak wyhodować imbir w donicze? Egzotyczny imbir rzadko uprawiamy w doniczkach. To pikantne kłącze potrafi jednak ładnie urosnąć i zaskoczyć dużo lepszym i bardziej wyrazistym smakiem od imbiru kupowanego w sklepie. Uprawa imbiru w Polsce najlepsze e

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor