4 lata temu

Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzić sobie w kuchni”, a dziś postaram się zgłębić ten temat.

Firmowe noże nadają się do otwierania puszek

I często właśnie do tego są używane. Niestety rzadko szanujemy coś, co jest “wspólne” i taki firmowy nóż służy jako otwieracz, do przekrojenia zamrożonego mięsa, czyszczenia fug między płytkami lub skrobania przymrożonej lodówki. Mało kto zadaje sobie trud naostrzenia takiego noża, czy należytego dbania o niego. Widziałem takie noże wrzucone do zlewu, żeby “potem umyć”, a na nich kładło się różne garnki czy wylewało wrzątek do tego zlewu (gdyby ktoś w taki sposób potraktował mój nóż, doznałby na własnej skórze tego samego). Sytuacje, w których spotkałem się z ostrym nożem firmowym w dobrym stanie, można policzyć na palcach jednej ręki.

Spędzasz z tym nożem kilkanaście godzin dziennie

Tak jak osoby pracujące w biurze wolą zaopatrzyć się w porządny, niezawodny długopis zamiast takiego za 2 zł z marketu czy ergonomiczny fotel lub zawodowi kierowcy sięgają po specjalne poduszki czy maty na kręgosłup, tak samo kucharz chce wygodnie pracować. Dobrze jest znać swoje narzędzie pracy, tym bardziej że spędzasz z nim nawet kilka godzin dziennie bez przerwy.

Nóż jest przedłużeniem ręki

Jak wspomniałem, spędzasz na krojeniu od kilku do kilkunastu godzin dziennie i dobrze byłoby zadbać odrobinę o komfort pracy. Każdy preferuje inne wyważenie noża, ciężar, design czy nawet materiał, z którego jest wykonana rękojeść. Przez lata pracy wyczuwasz już swój nóż i zamiast kroić, płynie po desce. Mój nóż jest już dopasowany do mojej ręki. Zdarza się, że kiedy muszę dłużej używać czyjegoś noża, później mam odciski na dłoni. Łatwiej też nie zrobić sobie krzywdy nożem, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

Dbasz o niego

Jak wspomniałem na początku, mało kto dba o wspólne noże. Swoje ostrzę tak, jak dla mnie jest najlepiej, poleruję, czyszczę i delikatnie odkładam. Gdy każdy posiada swoje narzędzie pracy, odpada problem, że akurat ktoś inny kroi tym nożem, który by Ci się przydał. Każdy ma swoje i nikt nikomu nie zabiera, jeśli nie chce stracić palca ;) Są też drogie noże, ze specjalnej stali, które wymagają specjalnej konserwacji i wtedy też zajmujemy się tym na własną rękę - gdyby był to nóż wspólny to “każdy” byłby odpowiedzialny za konserwację, a z doświadczenia to pewnie znasz los niejednego kwiatka, o którego miała dbać więcej niż jedna osoba.

Ostatnia kwestia jest taka, że mało którą firmę stać by było na wydatek rzędu 400 zł za dobry nóż dla każdego kucharza - a takie są ceny naprawdę porządnych. Firmowe to zazwyczaj najprostsze i dosyć tanie noże. Takie, “żeby były”. Stąd też każdy woli mieć coś lepszego tylko dla siebie. Dodatkowo w momencie zmiany pracy, kucharz na nowo musiałby przyzwyczajać się do nowego noża, a tak to jest gotowy praktycznie od pierwszego kroku w nowej kuchni. Eliminuje to też proste wymówki o dokładność wykonanej pracy ze względu na “niską jakość” bądź “nieznajomość” noża w nowym miejscu.

Jaki nóż, taki kucharz

Swoją drogę w kuchni najczęściej rozpoczynamy od kupna noża, który będzie nam służył przez najbliższych kilka lat. Na nim uczymy się ostrzyć, kroić i dbać o niego. Jeśli jesteś kucharzem, Twój nóż powinien być zawsze ostry, czysty i w dobrym stanie, kiedy zaczynasz pracę. Nawet są branżowe żarty, że “tępy nóż to tępy właściciel”. Skoro nierzadko spędzamy w pracy więcej czasu niż we własnym domu, warto jak najbardziej poprawiać sobie komfort pracy. A najlepiej zacząć od noża ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy