3 lata temu

Adżapsandali

40 + 50 min
8 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Bakłażan 2 szt
Papryka czerwona 1 szt
Pomidory 1 szt
Cebula biała 1 szt
Ziemniaki 1 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Świeża kolendra 100 g
Natka pietruszki 100 g
Chilli płatki 2 g
Olej 30 ml
Sól 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w dosyć grubą kostkę - około 1x1 cm.
1
Krok 2
Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Wrzuć cebulę i smaż około 2 minuty, często mieszając.
2
Krok 3
Umyty bakłażan pokrój w grubą kostkę - około 2x2 cm i dodaj do cebuli na patelni. Duś około 5 minut, często mieszając.
3
Krok 4
Umyte i obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, dodaj do bakłażana.
4
Krok 5
Zagotuj wodę w czajniku. Pomidora nakrój na krzyż na czubku, zanurz we wrzątku na pół minuty. Przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i dodaj do patelni. Gotuj na średnim ogniu około pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie. Powinno być dużo płynu z pomidora, żeby przykrywał warzywa. Gdyby było go zbyt mało, dolewaj wody.
5
Krok 6
Umyj kolendrę i pietruszkę, drobno posiekaj i razem z płatkami chilli dodaj do gulaszu. Ząbki czosnku zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do reszty warzyw i dokładnie wymieszaj.
6
Krok 7
Dopraw solą, gotuj jeszcze około 2 minuty na wolnym ogniu.
7
Krok 8
Przełóż na talerz i udekoruj, podawaj ze świeżym pieczywem.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami