Składniki
Białko jaja 35 g
Cukier 18 g
Mąka migdałowa 30 g
Cukier puder 60 g
Barwnik spożywczy 3 g
Śmietanka 30% 35 g
Czekolada gorzka 35 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Cukier puder i mąkę migdałową rozdziel na 3 miski, wymieszaj dokładnie.
1
Krok 2
Ubij białko jaja na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Po przechyleniu miski piana nie powinna spływać.
2
Krok 3
Pianę tak samo podziel równo na 3 miski, do każdej dodaj po 1 g barwnika (w moim przypadku czerwony, niebieski i biały) i mieszaj dokładnie czystą rózgą każdy kolor aż do rozpuszczenia barwnika.
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
4
Krok 5
Kolorową pianę dodawaj do przygotowanych wcześniej misek z mąką migdałową i cukrem pudrem. Mieszaj delikatnie łopatką, staraj się nie zagnieść za mocno. Musi być puszyste, niepłynne!
5
Krok 6
Po wymieszaniu wszystkich 3 kolorów przełóż je do rękawów cukierniczych. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nalewaj masę w odstępach około 2 cm. Staraj się, żeby były podobnej wielkości.
6
Krok 7
Od razu wstaw do piekarnika na 16 minut.
7
Krok 8
Śmietankę podgrzej w rondelku, ale nie doprowadzaj do wrzenia, ma być tylko bardzo gorąca.
8
Krok 9
Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do miski, zalej ją gorącą śmietanką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj rózgą na gładką masę i przełóż do rękawa cukierniczego.
9
Krok 10
Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia - muszą wystygnąć.
10
Krok 11
Teraz dobierz makaroniki parami. Jeden odwróć do góry nogami i polej na środku odrobiną ganache (z punktu 9). Na górze połóż drugi makaronik i bardzo delikatnie dociśnij, żeby masa wypełniła makaronik. Powtórz to ze wszystkimi, najlepiej żeby obie połówki były tego samego koloru. Gotowe.
11