4 lata temu

Chili con carne

40 min + 1 h 20 min
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mięso wołowe mielone 200 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Fasola czerwona z puszki 30 g
Kukurydza konserwowa 30 g
Kmin rzymski 4 g
Pomidory pelati 40 g
Olej 20 ml
Czekolada gorzka 30 g
Sól 8 g
Pieprz 6 g
Woda 300 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno.
1
Krok 2
W rondelku rozgrzej olej i podsmaż chwilę cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż często mieszając aż całe zmieni kolor. Wtedy zalej wodą.
2
Krok 3
Pomidory pelati z puszki zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito do mięsa. Dodaj odcedzone z wody fasolę i kukurydzę, czekoladę, mielony kmin rzymski, sól i pieprz.
3
Krok 4
Gotuj około pół godziny aż mięso zmięknie (dolewaj wody, gdyby wyparowała). Na koniec dodaj jeszcze wody (zupa ma być bardzo gęsta, ale płynna), dopraw do smaku i zagotuj.
4
Krok 5
Wyporcjuj na talerze, możesz podawać zapieczoną z serem.
5
Krok 6
Dobrze pasują do niej chipsy z tortilli: wystarczy, że tortille pokroisz na 6 części (jak pizzę) i usmażysz takie trójkąty na oleju z obu stron na złoty kolor, a potem położysz na papierze do ostygnięcia.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami