4 lata temu

Idź po wiadro fazy

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udają, że wiedzą o nim wszystko aż można by o tym napisać osobny artykuł… co już dawno zrobiłem - Od arogancji do pokory. Część starszych kucharzy wykorzystuje to, robiąc sobie z nich żarty, oczywiście nie po to żeby ich ośmieszyć, bardziej by rozluźnić atmosferę w kuchni. Postanowiłem opisać Wam kilka z nich, których byłem świadkiem lub słyszałem od kolegów po fachu. Mam nadzieję, że poprawią Wam humor ;)

Idź po wiadro fazy

Tytułowy żart jest chyba jednym z najstarszych i już praktycznie nieużywanych, bo większość go zna. Aktualnie to bardziej ciekawostka. W momencie gdy jest dość duży ruch i ogólny młyn w kuchni, jeden z kucharzy dość stanowczym głosem mówi: “Idź do magazynu piętro niżej i przynieś wiaderko fazy, bo skończył się prąd w gniazdku”... co ma zrobić zabiegany praktykant? Bierze wiadro i... idzie. Czasem zdarzyło się, że chwilę zajęło jak załapał dowcip.

Rosół z kranu

Tą historię słyszałem jeszcze w pierwszej pracy. Miałą ona miejsce w jednym z pierwszych luksusowych hoteli w Polsce, do którego przychodziło kilkadziesiąt CV dziennie. Praktykant dostał od kucharza takie polecenie:

  • przynieś rosół drobiowy
  • a skąd mam go wziąć?
  • tam są dwa krany w ścianie (może kojarzycie: jeden z ciepłą wodą, drugi z zimną, podłącza się węża i myje podłogę): w czerwonym jest rosół wołowy, a w niebieskim drobiowy
  • ok

Szef kuchni owego hotelu prawie zszedł na zawał, kiedy po zobaczeniu, że praktykant leje do garnka 30 l wody i spytaniu co robi usłyszał “no jak to co? Leje rosół”.

Za gruba mąka

Kojarzycie cyferki na mąkach? Na przykład “typ 750”, “typ 450” itp? Oznacza to zawartość “popiołu” w mące. Odpowiada też za kolor mąki, ale o jej rodzajach i zastosowaniu napiszę w osobnym artykule. Jak się pewnie domyślacie każdy rodzaj ma inne zastosowanie… i tu wkracza kolejna historia. Hotel z wcześniejszej historii miał własną cukiernię, a cukiernik swoich praktykantów. Pewnego dnia powiedział do jednego z nich “przyjechała nam mąka typ 500, a potrzebujemy 450… musisz ją trochę przesiekać, żeby była drobniejsza”. I biedny chłopak przez godzinę siekał mąkę nożem. Zanim, ktoś mu nie powiedział, że to nie do końca tak działa..

Masło, czy frytura?

Jeśli pracowaliście w jakimś punkcie gastronomicznym, zapewne wiecie, czym jest frytura. Dla nieznających tematu: to tłuszcz używany do głębokiego smażenia we frytkownicach. Wychodzi nieco korzystniej niż olej i ma wyższą temperaturę spalania, przez co jest wydajniejszy i można na nim dłużej smażyć. W wiaderku ma gęstą konsystencję (jak masło czy olej kokosowy) i trzeba go najpierw rozpuścić w garnku, a potem przelać do frytkownicy. Nie można go roztopić bezpośrednio w komorze, ponieważ grzałki mogą się przepalić. Wracając do historii, kiedyś rozpuszczałem w garnku około 10 kg frytury, a przechodzący barman spojrzał do garnka “po co Ci tyle masła?”. Nie mogłem się powstrzymać:

  • Nie wiedziałeś? W większości restauracji kupuje się takie duże masło, roztapia i dopiero przelewa do foremek, żeby były kostki masła. Tak wychodzi taniej.
  • OOO nie wiedziałem, ale super!

Chyba przez tydzień był święcie przekonany, że roztapiamy 10 kg masła i przerabiamy na kostki.

Mieszaj tą wodę

To też jedna z zasłyszanych historii. Nowy chłopak na praktykach, który praktycznie pierwszy raz miał do czynienia z kuchnią, miał ugotować makaron. Ale usłyszał polecenie, że najpierw trzeba zagotować wodę - logiczne. Tylko kucharz powiedział, że musi ją cały czas mieszać, aż zacznie się gotować, bo inaczej się przypali. Chłopak pół godziny stał i mieszał łyżką wodę... Ale udało się i nawet heh nie przypalił!

Na dziś wystarczy

To tylko mały fragment historii tego typu, mam nadzieję, że wam się spodobało i chociaż na chwilę rozweseliło. Chcecie kolejną część? Zachęcam do komentowania na naszym facebooku.

  • Podczas pisania materiału nie ucierpiał żaden praktykant.
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
6 lat temu
10 sposobów żeby wkurwić kucharza

Żyjemy w czasach, gdzie każdy się spieszy i jesteśmy na okrągło pochłonięci swoimi ważnymi sprawami. Ciężko nam się zatrzymać i zrelaksować, ciągle dochodzą nowe obowiązki. Czasem zdarza nam się gorszy dzień i musimy odreagować, a czasem ktoś nas po prostu wkurwi zdenerwuje. A jak często my jesteśmy

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego praca w centrum bywa uciążliwa

Zjeść w restauracji można w praktycznie każdej części miasta lub jego okolic. O ile na obrzeżach nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu, to w okolicach centrum sytuacja się komplikuje. Strefy, brak miejsc, ograniczony ruch samochodów W ścisłym centrum (szczególnie większych miast) można się natk

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
5 lat temu
Słyszałeś o przepalaniu patelni?

Teraz w większości mieszkań można znaleźć patelnie teflonowe lub ceramiczne. Ich oczywiście się nie przepala zaraz po zakupie, wystarczy umyć wodą z płynem, dokładnie wypłukać, wysuszyć i jest gotowa do użytku. Osobiście jestem zwolennikiem teflonu, przez brak przywierania do nich smażonego produktu