5 lat temu

Słyszałeś o przepalaniu patelni?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Teraz w większości mieszkań można znaleźć patelnie teflonowe lub ceramiczne. Ich oczywiście się nie przepala zaraz po zakupie, wystarczy umyć wodą z płynem, dokładnie wypłukać, wysuszyć i jest gotowa do użytku. Osobiście jestem zwolennikiem teflonu, przez brak przywierania do nich smażonego produktu, oraz możliwości użycia mniejszej ilości tłuszczu. Niestety dużo łatwiej je zniszczyć, np. rysując teflon. Jednak są też inne rodzaje patelni.

Patelnie cygańskie

Tak nazywa się stalowe kute patelnie, wykonane ze stali węglowej, niepokryte żadną powłoką. Może pamiętacie stare metalowe patelnie naszych babć. Ich wadą jest to, że nie da się smażyć w mniejszej ilości tłuszczu i mięso praktycznie zawsze się do nich przykleja. Jeśli chcesz, żeby zachowało ładny kształt i nie było poszarpane, musisz bardzo uważać lub użyć innej patelni. Jednak ich zaletą jest “niezniszczalność”. Wytrzymają w kuchni o wiele dłużej niż wymienione wcześniej patelnie. Można je czyścić druciakiem, a nawet obracać mięso widelcem, nie porysują się. Jednak te patelnie trzeba przepalić.

Po co przepalać i jak to zrobić?

Takie patelnie często są pokryte fabrycznym smarem, który je konserwuje. Jest dla nas niezdrowy i zjedzenie czegoś z takiej patelni bez przepalenia, może się źle skończyć.

Zaczynamy przepalanie:
  • Zagotuj wodę, zalej nią patelnię i zostaw na około 30 minut. Po tym czasie powtórz czynność. Kiedy woda wystygnie szoruj ją miękką gąbką bez żadnego detergentu. Wypłukaj i wytrzyj do sucha.

  • Dno patelni zasyp cienką warstwą soli. Postaw patelnię na palniku i praż sól, aż dno zbrązowieje. Wtedy wyrzuć sól i wytrzyj patelnię do sucha.

  • Wlej na patelnię olej i podgrzej do około 180 stopni. Przygotuj sobie umyte i wysuszone obierki z ziemniaków. Wrzuć garść obierków na rozgrzany olej i smaż aż zbrązowieją, wtedy wyjmij je cedzakiem. Powtórz tę czynność jeszcze trzy razy (olej może zacząć dymić przy trzecim lub czwartym smażeniu, a patelnia ciemnieć - to normalne). Pamiętaj, żeby nie jeść tych ziemniaków, mogą na nich jeszcze być niezdrowe substancje.

  • Zlej olej (wylej go), patelnię wytrzyj jak najdokładniej ręcznikiem papierowym i zostaw tak na dobę.

Pamiętaj, że taka patelnia wymaga regularnej konserwacji. Umyj ją wodą przed smażeniem i dokładnie osusz. Po każdym smażeniu umyj dokładnie patelnię, wysusz i rozprowadź na niej cienką warstwę oleju, który zapobiegnie utlenianiu się stali i rdzewieniu.

Na koniec krótka ciekawostka

Może nie wiedzieliście, że w profesjonalnych kuchniach rzadziej używa się patelni teflonowych (chociaż zazwyczaj kilka jest na podgrzanie czegoś). Tam przodują patelnie ze stali nierdzewnej, które są niestety dużo droższe, ale pod względem nieprzywieralności tylko trochę ustępują tym teflonowym. Niektóre bardziej prestiżowe restauracje inwestują w miedziane garnki i patelnie. Są one praktycznie niezniszczalne, nie przypalają się tak łatwo i żywność do nich nie przywiera. Utrzymanie ich w czystości również jest łatwiejsze. Jednak mało miejsc się na nie decyduje ze względu na ceny, sięgające nawet kilkaset złotych za jeden ganek.

No i tyle

Wbrew pozorom “cygańskie” patelnie mają wielu fanów i nie znikają powoli z naszych kuchni jak mogłoby się wydawać. Podobnie garnki miedziane, które przeżywają teraz prawdziwy renesans. A Wy jaki rodzaj preferujecie? Umieliście wcześniej przepalić patelnię? Dajcie znać w komentarzach na naszym Fanpage. Wpadnijcie też na nasz Instagram i Twitter.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego praca w centrum bywa uciążliwa

Zjeść w restauracji można w praktycznie każdej części miasta lub jego okolic. O ile na obrzeżach nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu, to w okolicach centrum sytuacja się komplikuje. Strefy, brak miejsc, ograniczony ruch samochodów W ścisłym centrum (szczególnie większych miast) można się natk

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Tonik z jarzębiny do cery tłustej

Jarzębina działa również w służbie urody i zdrowej cery. Jej owoce można wykorzystać do zrobienia np. toniku do cery, którą kwalifikuje się jako tłustą. Będziesz potrzebować: garść dojrzałych owoców jarzębiny alkohol 40% (ok łyżeczka) Na początku zalej owoce warzącą wodą. Następnie rozgnieć je w n

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w