Składniki
Szparagi zielone 5 szt
Gnocchi 100 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Suszone pomidory 10 g
Masło 20 g
Papryka peperoni 1 szt
Plastry boczku 4 szt
Parmezan 20 g
Sól 5 g
Pieprz 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Odłam twardą część szparaga u dołu (szparag “wie”, w którym miejscu ma pęknąć, dlatego chwyć za oba końce łodygi i powoli wyginaj aż sam się złamie). Obierz je (zwykłą obieraczką) i opłucz.
2
Krok 3
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Suszone pomidory wyjęte z zalewy (zostaw sobie trochę zalewy) posiekaj w paski. Peperoni pokrój w plasterki a boczek w paski.
3
Krok 4
Na patelni rozgrzej trochę oleju spod suszonych pomidorów i masło. Podsmaż na nim cebulę i czosnek przez około minutę. Dodaj paprykę peperoni i boczek. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię. Smaż kilka minut, często mieszając.
4
Krok 5
Gnocchi wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 5 minut.
5
Krok 6
Odcedzone kluski wrzuć na patelnię do reszty składników i podlej odrobiną wody z gotowania. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzewaj sos często mieszając aż się zredukuje.
6
Krok 7
Przełóż na talerz, posyp startym parmezanem i udekoruj.
7