3 lata temu

Dynia / Czekolada / Winogrona

1 h 30 min + 30 min
10 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Dynia 500 g
Mleko 550 ml
Cukier trzcinowy 200 g
Cukier wanilinowy 20 g
Jajka 3 szt
Mąka pszenna 250 g
Masło 125 g
Cukier puder 50 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Kromki chleba tostowego 2 szt
Czekolada gorzka 50 g
Cukier 30 g
Winogrona czerwone małe 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę i cukier puder przesiej do miski, na nie zetrzyj masło na tarce o grubych oczkach. Dodaj 1 jajko i 50 ml mleka.
1
Krok 2
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby się schłodziło i połączyło.
2
Krok 3
Formę do tarty o średnicy 25 cm nasmaruj oliwą, żeby nic się do niej nie przyklejało. Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na posypany mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Przełóż do formy i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
3
Krok 4
Obierz dynię ze skóry i pokrój ją w drobną kostkę. Przełóż do garnka razem z resztą mleka, cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 min, często mieszając. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj kolejne 15 min na minimalnym płomieniu. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładką masę, odstaw do ostygnięcia.
4
Krok 5
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
5
Krok 6
Wyjmij z lodówki spód do tarty i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 13-15 minut, aż osiągnie jasnobrązowy kolor. Po upieczeniu odstaw na blat do ostygnięcia.
6
Krok 7
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 50 stopni.
7
Krok 8
Ubij pozostałe 2 jajka na pianę i dodaj do ostudzonej masy dyniowej. Delikatnie połącz składniki i wylej na chłodny, upieczony spód.
8
Krok 9
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
9
Krok 10
Odkrój skórki z chleba tostowego i pokrusz go na patelnię. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż zbrązowieje i będzie chrupiący. Przesyp na miseczkę i odczekaj kilka minut, aż do ostygnięcia. Przełóż do blendera razem z połamaną gorzką czekoladą i dokładnie zmiksuj.
10
Krok 11
Umyte winogrona obierz z kiści i przełóż do rondelka z cukrem. Dolej łyżkę wody i podgrzewaj, często mieszając, aż całkiem się rozpadną i będą miały konsystencję dżemu (możesz też je zmiksować). Odstaw do ostudzenia.
11
Krok 12
Wyjmij tatę z piekarnika i ostudź, potem schowaj do lodówki na około godzinę. Krój schłodzoną.
12
Krok 13
Wykrój kawałek i ułóż na talerzu, udekoruj dżemem, pudrem czekoladowym i świeżymi winogronami.
13
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami