Składniki
Oreo truskawkowe 350 g
Masło 50 g
Serek z wiaderka 1 kg
Jajka 3 szt
Ekstrakt waniliowy 5 ml
Skrobia kukurydziana 60 g
Cukier 180 g
Truskawki mrożone 500 g
Cytryna 1 szt
Agar 30 g
Mleko 100 ml
Czekolada biała 450 g
Wanilia laska 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciastka włóż do blendera i zmiksuj, dodaj masło i zmiksuj.
1
Krok 2
Wyłóż formę z odpinanymi bokami papierem do pieczenia, wsyp ciastka i dobrze ugnieć.
2
Krok 3
Trzy ringi kuchenne wysmaruj masłem i delikatnie, w równych odległość od siebie, wbij je w spód, tak by nie przebić się na wylot. Schowaj formę na chwilę do lodówki.
3
Krok 4
Ser, śmietanę, 3 jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę kukurydzianą i 1/3 szklanki cukru dokładnie ze sobą wymieszaj, przy pomocy robota kuchennego.
4
Krok 5
Wyjmij formę i wlej masę serową, tak by nie nalać do ringów.
5
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz sernik, dokładnie 90 minut, po czym otwórz drzwiczki i zostaw ciasto, do całkowitego ostygnięcia.
6
Krok 7
Włóż truskawki do rondla, wsyp cukier, wlej 50 ml wody.
7
Krok 8
Zagotuj i gotuj, przez chwilę, aż truskawki się lekko rozpadną. Dodaj sok cytryny i użyj Agaru według instrukcji na opakowaniu.
8
Krok 9
Pozwól chwilę przestygnąć żelowi i wypełni nim dziury w serniku. Schowaj sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
9
Krok 10
Wlej mleko do rondla, wrzuć połamaną czekoladę.
10
Krok 11
Laskę wanilii przekrój wzdłuż wyskrob nasiona i wszystko dodaj do rondla.
11
Krok 12
Na średniej temperaturze rozpuść czekoladę, cały czas mieszając, wyjmij laskę wanilii i polej górę sernika, pozwól polewie zastygnąć i zjadaj z mocnym espresso. Gotowe.
12