Składniki
Buraki 7 szt
Zielone jabłka 3 szt
Cytryna 1 szt
Czosnek słoniowy 100 g
Woda 150 ml
Sos sojowy 65 ml
Cukier 40 g
Ocet ryżowy 10 ml
Oliwa z oliwek 100 ml
Ocet balsamiczny 30 ml
Bazylia 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ugotuj buraki w skórce.
1
Krok 2
Buraki obierz i pokrój w kostkę.
2
Krok 3
Jabłka obierz, wytnij nasiona, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, by nie czerniały.
3
Krok 4
W międzyczasie obierz czosnek, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj ok. 10-15 minut, aż będzie miękki.
4
Krok 5
Następnie włóż go do blendera, dodaj 10 g cukru, 15 ml sosu sojowego i ocet ryżowy, zmiksuj.
5
Krok 6
Teraz wlewaj powoli 50 ml oliwy z oliwek i cały czas miksuj, aż uzyskasz piękny czosnkowy ketchup.
6
Krok 7
Czas na dresing, wymieszaj sos sojowy, cukier, ocet balsamiczny i oliwę.
7
Krok 8
Połącz teraz buraki, jabłka i wlej dresing, delikatnie wymieszaj.
8
Krok 9
Nałóż sałatkę, dodaj kilka kropel czosnkowego ketchupu i listki cudownie zielonej i pachnącej bazylii. Gotowe.
9