5 lat temu

Pomidor / Kozi ser / Pietruszka

30 min + 1 h
8 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Pomidory 2 szt
Ser kozi 60 g
Natka pietruszki 1 szt
Agar 4 g
Woda 20 ml
Miód 10 g
Tymianek 3 g
Sól 10 g
Pieprz 3 g
Ząbki czosnku 0.5 szt
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z agarem, zdejmij z ognia. Z pomidorów zdejmij szypułki i zostaw na później. Umyj pomidory, dokładnie zmiksuj z odrobiną wody, soli oraz pieprzu i przecedź przez sito wody z agarem. Dokładnie wymieszaj i przelej do dwóch silikonowych, półokrągłych foremek. Wstaw do lodówki na 40 minut.
1
Krok 2
Kozi ser zmiksuj z odrobiną soli, miodem i tymiankiem.
2
Krok 3
Olej zmiksuj blenderem z obranym ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3
Krok 4
Kiedy mus pomidorowy będzie zżelowany ostrożnie wydrąż środek łyżeczką (uważaj żeby nie przebić boków ani spodu). W powstałe miejsca nałóż farsz z koziego sera. Wyskrobane kawałki galaretki pomidorowej przełóż do rondelka i ponownie rozpuść. Ostrożnie posmaruj brzegi półkuli (uważaj, żeby nie pobrudzić koziego sera ani boków) i złącz obie części tak, żeby powstała kula. Wstaw do lodówki jeszcze na 20 minut.
4
Krok 5
Na spód talerza wylej emulsję pietruszkową, połóż “pomidora” z kozim serem i udekoruj szypułką.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami