5 lat temu

Grotella

40 min
8 zł
bardzo łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Zielony groszek mrożony 200 g
Orzechy ziemne niesolone 100 g
Mleko migdałowe 800 ml
Masło 25 g
Miód 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mrożony groszek włóż do rondla i wlej ok. 500-600 ml mleka, gotuj, aż groszek będzie miękki.
1
Krok 2
Orzechy włóż do mniejszego rondla, wlej resztę mleka i gotuj, aż będą miękkie.
2
Krok 3
Odcedź groszek z mleka, ale pozostaw je.
3
Krok 4
Groszek zmiksuj blenderm na puree, w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, ale pamiętaj, że ma to być krem.
4
Krok 5
Podobnie zrób z orzechami, zmiksuj blenderm.
5
Krok 6
Teraz połącz składniki, groszek, orzechy, masło i dowolny składnik słodzący.
6
Krok 7
Całość dokładnie blenduj, aż uzyskasz jednolity krem, w razie potrzeby dolewaj mleko z groszku.
7
Krok 8
Pozostaw do przestygnięcia, podawaj jak normalną nutellę.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami