3 miesiące temu

Jajka / Grzanka / Przyprawy

20 min
5 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 3 szt
Jogurt grecki 100 g
Ocet spirytusowy 30 ml
Cytryna 0.25 szt
Natka pietruszki 10 g
Kurkuma 2 g
Papryka słodka 3 g
Ząbki czosnku 2 szt
Sól 10 g
Bułki posypane ziołami 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
W rondelku zagotuj wodę z octem i połową soli.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Z bułki pokrój cienkie kromki (możesz przyprawić, ale niekoniecznie), ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika na 10 minut - muszą być chrupkie, ale nie spalone.
2
Krok 3
Obierz czosnek i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do jogurtu. Dodaj odrobinę soli i wyciśnięty sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Kiedy się zagotuje, skręć ogień na mniejszy, za pomocą łyżki zrób wir i wbijaj po jednym jajku. Gotuj około 2 minut, aż białko będzie całkiem ścięte (jajko powinno być miękkie - to znak, że żółtko jest płynne). Odcedzaj jajko szumówką na talerzyk i powtórz czynność z kolejnymi.
4
Krok 5
W tym czasie na patelni rozpuść masło z oliwą, dodaj resztę soli, paprykę słodką i kurkumę. Wymieszaj i nie smaż dłużej, żeby nie spalić przypraw.
5
Krok 6
Do miski lub głębokiego talerza przełóż jogurt z punktu 3. Ułóż na nim ugotowane jajka, obok grzanki i wszystko polej przygotowanymi w punkcie 5 przyprawami.
6
Krok 7
Posiekaj drobno umytą natkę pietruszki i posyp na górę.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami