Składniki
Ser twarogowy tłusty 130 g
Mąka pszenna 120 g
Jajka 1 szt
Sól 5 g
Masło 35 g
Cukier 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w garnku wodę z solą.
1
Krok 2
Twaróg przełóż do miski razem z mąką, odrobiną soli (około 1-2 g) i rozbij do niej jajko.
2
Krok 3
Ręką dokładnie wyrabiaj ciasto, do momentu aż będzie jednolite i przestanie się do niej kleić. W razie konieczności dodaj więcej mąki.
3
Krok 4
Przełóż ciasto na blat i za pomocą dłoni uformuj długi wałek o średnicy około 4 cm.
4
Krok 5
Ukośnie krój na “kopytka” około 2-3 cm szerokości.
5
Krok 6
Wrzucaj je pojedynczo do gotującej się wody i zamieszaj. Od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 5 minut.
6
Krok 7
Pod koniec gotowania rozpuść masło na patelni. Kluski dokładnie odcedzaj z wody szumówką i przekładaj bezpośrednio na masło. Posyp całość cukrem i smaż przez chwilę z każdej strony, żeby odrobinę się przyrumieniły.
7
Krok 8
Poukładaj na talerzu.
8