Składniki
Mąka pszenna 280 g
Jajka 2 szt
Mleko 250 ml
Woda 250 ml
Sól 5 g
Masło 75 g
Cukier 60 g
Kakao gorzkie 45 g
Espresso 50 ml
Jogurt grecki 200 g
Odżywka białkowa 50 g
Masło orzechowe 60 g
Banan 2 szt
Truskawki 6 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Najpierw zrób naleśniki: mąkę wymieszaj z mlekiem, wodą odrobiną soli, zostaw na chwilę. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i zmoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym, przetrzyj patelnię. Nalewaj łyżka masę na patelnię i smaż naleśniki z każdej strony po ok. 3 minuty.
1
Krok 2
Jogurt wymieszaj w blenderze z bananem, masłem orzechowym, odżywką.
2
Krok 3
Masło włóż do rondla i je rozpuść na średniej temperaturze. Dodaj cukier i kakao, mieszając, rozpuści cukier, następnie wlej espresso, gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż masło zgęstnieje.
3
Krok 4
Nałóż łyżkę masła na naleśnik, rozsmaruj, zwiń, polej jogurt, dołóż truskawkę i zjedz.
4