3 lata temu

Przetwory z derenia

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (na ziemi pod krzewem warto rozłożyć folię lub gazetę).

Przetwory z derenia mają piękny kolor i aromat

Powinno się je przygotowywać w emaliowanych i szklanych naczyniach, rozgniatać drewnianą pałką, mieszać drewnianą łyżką, ponieważ w kontakcie z metalem tracą część unikalnych wartości odżywczych. Ponieważ dereń w stanie dzikim występuje w Polsce na niewielkich obszarach, przetwory na zimę można przygotować z owoców derenia jadalnego uprawianego w ogrodzie, które również są bogate w kwas askorbinowy, rutynę, kwasy organiczne, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne. Do przygotowania domowych przetworów z derenia wykorzystuje się owoce w pełni dojrzałe, nigdy nie niedojrzałe czy przejrzałe. Dżemy, konfitury, kompoty i nalewki z derenia mają lepszy smak po kilku tygodniach po ich przygotowaniu. Gotowane owoce można spożywać z pieczywem, wykorzystać do przygotowania deserów, sosów do pieczeni, sałatek lub do lodów, sera.

Owoce derenia zamknięte w słoikach zachowują swoje właściwości terapeutyczne

Powinno się je gotować w emaliowanym lub szklanym naczyniu, mieszać i przekładać drewnianą łyżką do słoików (wcześniej wymytych i wygotowanych). Aby domowe przetwory nie psuły się, brzegi słoików trzeba wytrzeć do sucha, słoiki szczelnie zamknąć. Pokrywki muszą być wymyte, sparzone wrzątkiem i suche (wytarte ręcznikiem papierowym). Słoiki z przetworami z derenia powinno się przechowywać w ciemnym miejscu, aby nie traciły swoich właściwości i koloru. Przepisy na domowe przetwory z derenia dla zdrowia:

Kompot z derenia dla wzmocnienia organizmu w osłabieniu, stresie, na gorączkę

Składniki:

  • 0,5 kg owoców derenia
  • 10 dag cukru
  • 1,5 l wody

Dojrzałe owoce derenia wymyć, wsypać do emaliowanego garnka, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy kompot zacznie wrzeć, dodać cukier. Gotować nie dłużej niż przez 10 minut. Wrzący przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zakręcić. Słoiki z kompotem z derenia postawić do góry dnem do ostygnięcia. Kompot z derenia ma jasną barwę, kwaśny smak i lekki przyjemny zapach. Dobra Rada: dla podniesienia walorów smakowych gotować owoce derenia z jabłkami i gruszkami w stosunku 1:1:1.

Konfitura z derenia dla dzieci, na biegunkę, na obniżenie gorączki podczas infekcji wirusowej

Składniki

  • 1 kg owoców derenia
  • 20 dag cukru
  • 500 ml wody
  • cytryna

Wybrać dojrzałe, duże i mięsiste owoce derenia, których miąższ dobrze odchodzi od pestki. Owoce dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, usunąć z nich pestki. Zagotować wodę, wsypać do niej owoce derenia i gotować je tylko przez kilka minut. Następnie przekładać je łyżką cedzakową na sito, sito włożyć do zimnej wody. Zagotować 0,5 l wody w emaliowanym rondlu, rozpuścić w niej cukier, rondel zdjąć z gazu. Szybko przełożyć owoce derenia, wymieszać, rondel przykryć. Po 2 godzinach owoce w rondlu doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez kwadrans mieszając. Zdjąć różową pianę. Dodać sok z cytryny przecedzony przez sitko, gotować jeszcze przez 5-10 minut. Wrzącą konfiturę z derenia przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dla dzieci można przygotować napój z konfitury z derenia, doskonale obniża gorączkę także podczas ospy, odry.

Dżem z derenia na hemoroidy, oczyszczenie jelit

Składniki

  • 2 kg owoców derenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • woda

Zdrowe, dojrzałe owoce derenia wymyć w ciepłej wodzie, odrzucić ogonki. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut zdejmując pianę. Wsypać cukier, gotować bez pokrywki przez 5-7 minut mieszając drewnianą łyżką. Wrzący dżem z derenia przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Przy hemoroidach spożywać razem z drobnymi pestkami (nie rozgryzać ich).

Dżem z derenia z wanilią na wzmocnienie

Składniki

  • 1 kg owoców derenia
  • pomarańcza
  • 20 dag cukru
  • pół strąka wanilii

Wybrać takie owoce jak na konfiturę z derenia, wymyć w ciepłej wodzie, przełożyć na sito. Nie drylować. Przełożyć do emaliowanego garnka, rozgnieść drewnianym tłuczkiem, zasypać cukrem, przykryć. Po kilu(nastu) godzinach, kiedy puszczą sok, doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z pomarańczy, cukier, wyskrobane ziarenka wanilii do smaku, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Wrzący dżem z derenia włożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Dżem z derenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dżem z derenia z tymiankiem i wódką na zimę

Składniki

  • 1 kg owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 gałązki tymianku
  • pomarańcza
  • 50 ml wódki żytniej

Owoce derenia z tymiankiem dusić w soku z pomarańczy na małym ogniu przez około 20 minut. Tymianek usunąć, odłożyć kilka owoców derenia, resztę przetrzeć przez sito. Mus przełożyć do rondla, dodać odłożone owoce bez pestek, cukier, wódkę i doprowadzić do wrzenia mieszając. Dżem gotować przez 5 minut mieszając. Nie przypalić. Wrzący dżem z derenia przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu. Dżem dojrzewa do spożycia jeszcze przez 3-4 tygodnie. Dżem z derenia z tymiankiem i wódką podjadać w zimne dni dla wzmocnienia i poprawy trawienia.

Dżem z derenia z białym winem na zimę dla poprawy trawienia

  • 1 kg owoców derenia
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l wina białego, wytrawnego lub półwytrawnego

Wybrać zdrowe, mocno dojrzałe owoce derenia, których pestki łatwo odchodzą od miąższu, dokładnie wymyć. Usunąć ogonki, liście i pestki. Owoce przełożyć do rondla, dodać cukier i wino. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, gotować na mniejszym przez około 20 minut mieszając drewnianą łyżką, aż dżem z derenia zgęstnieje. Wrzący przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z głogu

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Dżem z głogu Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod p

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Cudowne działanie niedojrzałych orzechów włoskich

Pisałam już o ORZECHACH WŁOSKICH, ale jesiennych. Tymczasem niedojrzałe orzechy włoskie też mają cudowne działanie, a teraz jest najlepszy czas na taki zbiór, orzechy są soczyste i odpowiednio miękkie. 🌿 Kiedy zrywać zielone orzechy ? Zielone orzechy najlepiej zbierać w drugim tygodniu po wigili

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
5 lat temu
Egzotyczne owoce

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istniej

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z kaliny

Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Tonik z jarzębiny do cery tłustej

Jarzębina działa również w służbie urody i zdrowej cery. Jej owoce można wykorzystać do zrobienia np. toniku do cery, którą kwalifikuje się jako tłustą. Będziesz potrzebować: garść dojrzałych owoców jarzębiny alkohol 40% (ok łyżeczka) Na początku zalej owoce warzącą wodą. Następnie rozgnieć je w n

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o