6 lat temu

Jestem wegetarianinem… ale zjem kurczaka

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Wegetarianizm, weganizm, nietolerancja glutenu… dożyłem czasów, w których choroby zamiast utrudniać życie, stają się modne. Nie mam oczywiście na celu dyskryminacji ludzi, którzy faktycznie zmagają się z alergiami. Trzeba je leczyć, uważać i jeść odpowiedzialnie. Jednak ludzie często mają skłonność do przesady. Jak żartował amerykański komik Louis CK “oczywiście osoby uczulone na orzechy muszą być chronione i producenci żywności powinni umieszczać informacje o alergenach na opakowaniach… ale może, jeśli dotykanie orzecha Cię zabija, to powinieneś umrzeć?”.

Nie popadajmy w skrajności…

Przesada w żadną stronę nie jest dobra, kucharze są świadomi występujących alergii, trendów żywieniowych oraz mają podstawową wiedzę na temat najpopularniejszych diet. Coraz częściej karty menu są dostosowane do potrzeb dużej grupy konsumentów, możemy w restauracji uzyskać wszystkie możliwe informacje na temat alergenów. Ale jeśli nie lubisz cebuli to nie mów, że jesteś na nią uczulony… po prostu nie lubisz cebuli. W przypadku alergii niebezpiecznie jest podać takie danie, jeśli po prostu czegoś nie lubimy, często nawet nie wyczujemy tego w smaku. Jesteś uczulony na nabiał, bo nie lubisz śmietany w kremie pomidorowym, a zamawiasz deser na bazie mleka? Kucharze tylko popatrzą z politowaniem...

“Piwo to nie alkohol, a kurczak to nie mięso”

Wegetarianizm stał się ostatnio modny. Jak pisałem wcześniej, nie lubię skrajności i nie jestem zwolennikiem usuwania mięsa z diety. Oczywiście każdy ma takie prawo, nie zamierzam tego kwestionować ani nikogo przekonywać do zmiany nawyków. Jednak wybierając się większą grupą do restauracji i wybierając wcześniej menu telefonicznie warto wcześniej określić ilość posiłków wegetariańskich lub wegańskich. Spotkałem się z sytuacją, w której duża grupa z konferencji miała na obiad polędwiczkę wieprzową. Jeden z gości powiedział do kelnera, że on to właściwie jest wegetarianinem ale mógłby zjeść kurczaka… nie mam pytań. Ja to w sumie lubię zwierzątka, ale czasem jakieś usmażę.

Gluten to nie trucizna

Gluten to białko, obecne w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Jego śladowe ilości mogą występować także w innych produktach, jeżeli były one wytworzone na tej samej taśmie produkcyjnej, na której powstawały wyroby z produktów wymienionych wyżej. Dlatego producenci na opakowaniach swoich wyrobów umieszczają informację – szczególnie ważną dla alergików – o zawartości śladowych ilości potencjalnych alergenów, np. pszenicy, gorczycy, orzechów. Nie jest on szkodliwy dla naszego organizmu, jeśli nie mamy nietolerancji glutenu. Co ciekawe nie jest ona tak częstą przypadłością, jak mogłoby się wydawać
Skąd więc taki strach przed nim? Wszystko zaczęło się w 2011 r. po opublikowaniu wyników badań prof. Petera Gibsona, gastroenterologa z australijskiego Monash University. Okazało się bowiem, że gluten może wywoływać zaburzenia żołądkowo - jelitowe. Profesor twierdził, że problem może dotyczyć nawet co trzeciej osoby na świecie. Wprawdzie z czasem Gibson wycofał się z głoszonych przez siebie poglądów, ale zła opinia o glutenie głęboko zapadła w pamięć i nastał czas diet bezglutenowych.
Jeśli nie mamy stwierdzonego uczulenia, to bez odpowiedniej wiedzy oraz ułożonej diety, całkowite eliminowanie glutenu z diety może nam nawet zaszkodzić, gdyż nie dostarczamy wtedy wszystkich potrzebnych naszemu organizmowi składników. Bardzo często ulegając modzie staramy się za wszelką cenę unikać dań zawierających go i zwykle na pierwszy rzut oka widać czy to prawdziwe schorzenie. W większości kiedy ludzie są na coś uczuleni, orientują się co dokładnie im szkodzi. Kiedy słyszę pytanie czy te płatki kukurydziane na pewno są bezglutenowe… mam ochotę wyjechać w Bieszczady.

Nie wymyślajmy schorzeń…

Każda alergia czy nietolerancja wymaga ostrożności i trzeba na to uważać. Jednak nie ulegajmy modzie, nie ma sensu ślepo podążać za trendami. Jeśli po prostu czegoś nie lubimy albo nie mamy ochoty jeść można zamówić inną pozycję z karty albo szczerze o tym powiedzieć. Jesteśmy dla gości i jeśli tylko jest możliwość staniemy na głowie, żeby każdy wyszedł z restauracji w pełni usatysfakcjonowany.

Informacje zaczerpnięte między innymi z:
  1. The Gluten-Free Diet: A Nutritional Risk Factor for Adolescents with Celiac Disease?
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Zawsze kiedy zacznę jeść...

Chyba nikt nie lubi kiedy mu się przerywa jedzenie? Dotyczy to zarówno wygłodniałych ludzi, którzy niechętnie odrywają się od talerza, bo czegoś zapomnieli jak i zwierząt, które mogą uszkodzić rękę za próbę zabrania miski. Jak więc widzisz to uniwersalny międzygatunkowy problem. A wczorajszy dzień z

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
2 lata temu
Gdzie się podziali goście

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Korzeń łopianu

Korzeń łopianu leczy wszystkie choroby.... również choroby nowotworowe. Leczy cukrzycę, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, reumatyzm, dnę moczanową (podagrę), zapalenie stawów, złamania kości, przepukliny kręgosłupa, miażdżycę, choroby ucha, przewlekłą niewydolność wieńcową. Łopian leczy zapalen

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w