6 lat temu

Antrykot / Marchewka / Topinambur

45 min
21 zł
trudne
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Antrykot 200 g
Marchew 1 szt
Topinambur 60 g
Masło 60 g
Natka pietruszki 20 g
Olej 100 ml
Sól gruboziarnista 10 g
Sól 20 g
Pieprz 25 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Marchewkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj aż zmięknie (około 45 minut).
2
Krok 3
Wyjmij ⅔ masła (dla 60 będzie to 40 g) i odczekaj aż zmięknie, posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do niego. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i zawiń w folię spożywczą. Uformuj rulon i wstaw do lodówki, żeby z powrotem stwardniało.
3
Krok 4
Rozgrzej na patelni 70 ml oleju.
4
Krok 5
Dokładnie umyj topinambur (nie musisz go obierać) i pokrój na cienkie plasterki. Smaż na oleju z obu stron na brązowo-złoty kolor (często obracaj, ponieważ bardzo szybko się przypala). Wyjmuj na talerzyk z papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. posól.
5
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
6
Krok 7
Stek z antrykotu połóż na desce. Posyp pieprzem i odrobiną oleju. Dokładnie wetrzyj pieprz i olej w stek. Rozgrzej patelnię grillową (jeśli nie masz grillowej, może być zwykła).
7
Krok 8
Smaż antrykot na rozgrzanej patelni po około 2 minuty z obu stron i przełóż do piekarnika (rare na około 3 minuty, medium na 6 minut, well 11 minut przy steku grubości dłoni).
8
Krok 9
Marchewkę odcedź (możesz zostawić odrobinę wody z gotowania). Zmiksuj na puree z dodatkiem masła, soli i odrobiny wody z gotowania. Przetrzyj przez sito.
9
Krok 10
Po wyjęciu z piekarnika połóż stek na drewnianej desce na 3-5 minut (żeby odpoczął i soki się rozeszły po mięsie). Posyp solą gruboziarnistą.
10
Krok 11
Na talerzu rozsmaruj puree, połóż na nim antrykot i udekoruj chipsami z topinamburu. Na koniec ukrój plasterek masła pietruszkowego i połóż na mięsie. Udekoruj.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami