Składniki
Ziemniaki 400 g
Jajka 1 szt
Mąka pszenna 200 g
Sól 2 g
Śliwki węgierki 250 g
Cynamon 30 g
Cukier 30 g
Cukier puder 20 g
Masło 40 g
Bułka tarta 25 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy będą całkiem miękkie, odcedź je i ostudź.
1
Krok 2
Natnij śliwki na tyle, żeby wyjąć pestkę, do środka nasyp po trochu cynamonu i cukru. Złącz śliwki z powrotem.
2
Krok 3
Ziemniaki przełóż do miski razem z odrobiną soli, mąką i jajkiem. Wyrabiaj ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką do momentu, aż przestanie się kleić do rąk.
3
Krok 4
Formuj z ciasta kulki po około 50-60 g, spłaszczaj je, w środku układaj śliwkę i formuj szczelną kulę. Odkładaj na deskę podsypaną mąką.
4
Krok 5
Zagotuj wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucaj ostrożnie po jednym knedlu i zamieszaj. Gotuj 5-6 minut od wypłynięcia.
5
Krok 6
W rondelku rozpuść masło razem z bułką tartą.
6
Krok 7
Knedle dokładnie odcedź szumówką i przełóż na talerz. Polej masłem z bułką i posyp cukrem pudrem.
7