Składniki
Banan 3 szt
Galaretka cytrynowa w proszku 1 szt
Woda 250 ml
Herbatniki 100 g
Masło 60 g
Mascarpone 150 g
Śmietanka 30% 150 ml
Czekolada gorzka 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę, wymieszaj z galaretką i odstaw do ostudzenia.
1
Krok 2
Rozpuść masło i odstaw jak wcześniej.
2
Krok 3
Zmiksuj herbatniki i wymieszaj dokładnie z masłem.
3
Krok 4
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na spodzie herbatniki z masłem.
4
Krok 5
Banana obierz ze skórki, przekrój na połówki i ułóż na herbatnikach. Zalej ostudzoną galaretką i wstaw do lodówki na około godzinę.
5
Krok 6
Śmietankę wymieszaj z mascarpone i ubij mikserem na puszystą piankę. Ułóż równą warstwą na bananach w galaretce.
6
Krok 7
Czekoladę zetrzyj na tarce, na górę deseru. Wstaw znowu do lodówki na pół godziny.
7