6 lat temu

Cytryna / Truskawka / Czekolada / Kawa

25 min + 1 h 5 min
9 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Śmietanka 30% 150 ml
Cytryna 0.5 szt
Cukier puder 25 g
Truskawki 25 g
Agar 3 g
Wino czerwone 40 ml
Cukier 5 g
Kromki chleba tostowego 1 szt
Czekolada gorzka 25 g
Ziarna kawy 10 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę (po odwróceniu miski nie może spływać). Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
1
Krok 2
Do ubitej śmietany zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Gotową masę przełóż do pojemnika i zamroź.
3
Krok 4
Umyte truskawki bez szypułek w całości zagotuj z winem i cukrem. Pod koniec gotowania dodaj agar i wymieszaj. Dokładnie zmiksuj blenderem i przelej na płaskie naczynie. Wstaw do lodówki.
4
Krok 5
Okrój skórki z chleba tostowego, środek porwij i upraż na suchej patelni, na brązowy kolor (chleb ma być suchy). Kiedy ostygnie przerzuć do blendera, dodaj kawę i czekoladę, dobrze zmiksuj.
5
Krok 6
Galaretkę truskawkową (wykonaną w punkcie 4) przełóż do blendera, dolej odrobinę wina i zmiksuj. Powinna powstać konsystencja żelu.
6
Krok 7
Zamrożoną masę (wykonaną w krokach 1- 3) przełóż na deskę i pokrój na dowolne kawałki.
7
Krok 8
Na talerz wysyp ziemię czekoladowo-kawową (z kroku 5), ułóż na niej parfait (z kroku 7) i polej żelem truskawkowym (z kroku 6). Udekoruj.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami