Składniki
Śmietanka 30% 100 ml
Mleko 100 ml
Cukier 70 g
Cukier wanilinowy 8 g
Żelatyna 3 g
Truskawki 50 g
Jagody 20 g
Pomarańcze 0.5 szt
Granat 0.25 szt
Winogrona czerwone 4 szt
Figi 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Namocz żelatynę (zalej odrobiną wody i odczekaj aż wsiąknie).
1
Krok 2
Zagotuj mleko ze śmietanką, 30 gram cukru i cukrem wanilinowym.
2
Krok 3
Po zdjęciu z ognia dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, przecedź przez drobne sito do formy lub małego pojemnika. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstaw do lodówki na 1-2 h (możesz przyspieszyć ten proces umieszczając panna cottę w zamrażalce, a kiedy zastygnie przekładając do lodówki).
3
Krok 4
Truskawki umieść w garnku, zasyp resztą cukru i zagotuj. Kiedy puszczą wodę i powstanie gęsty syrop zmiksuj je blenderem i przecedź przez sito. Odstaw do wystygnięcia.
4
Krok 5
Obierz pomarańcze i pokrój na cząstki. Granat przekrój i uderzając tłuczkiem wyjmij pestki. Winogrona, figi i jagody dokładnie umyj. Winogrona przekrój na pół, figę na cztery części.
5
Krok 6
Przełóż panna cottę na talerz, polej sosem truskawkowym i udekoruj owocami.
6