Składniki
Śledź a’la matias 150 g
Cebula biała 0.5 szt
Woda 0.5 l
Ocet spirytusowy 0.5 l
Cukier 400 g
Ziele angielskie 8 szt
Liść laurowy 3 szt
Pumpernikiel 1 szt
Chrzan tarty 40 g
Śmietanka 30% 100 ml
Sól 6 g
Pieprz 4 g
Rzeżucha 0.5 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Śledzie opłukaj, namocz 3h w zimnej wodzie (po 1,5h zmień wodę).
1
Krok 2
Do garnka wlej wodę z octem, dosyp cukier, dodaj liść i ziele, zagotuj.
2
Krok 3
Obraną cebulę posiekaj w piórka i dodaj do zalewy, gotuj około 15 min. Odstaw do ostudzenia.
3
Krok 4
Wyjmij śledzie z zalewy, przełóż do pojemnika i zalej letnią zalewą.
4
Krok 5
Śmietankę zagotuj z chrzanem, solą i pieprzem, ostudź.
5
Krok 6
Przecedź przez sito do syfonu, zakręć szczelnie i nabij dwoma nabojami N2O. Dokładnie wstrząśnij (jeśli nie masz syfonu, możesz dłużej gotować chrzan ze śmietanką i zrobić gęsty sos).
6
Krok 7
Kromkę pumpernikla przekrój na pół i opiecz na suchej patelni z dwóch stron.
7
Krok 8
Ułóż na talerzu, na pieczywo połóż filet śledzia. Na górę połóż pianę z chrzanu i rzeżuchę.
8