6 lat temu

Szparagi / Jajko / Sos holenderski

25 min
7 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Szparagi zielone 5 szt
Jajka 1 szt
Ocet spirytusowy 50 ml
Woda 0.5 l
Żółtko 1 szt
Cytryna 0.25 szt
Masło 45 g
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Odłam twardą część szparaga u dołu (szparag “wie”, w którym miejscu ma się złamać) i obierz je (zwykłą obieraczką naokoło).
1
Krok 2
Zagotuj wodę z dodatkiem octu i odrobiny soli.
2
Krok 3
Rozpuść 25 g masła.
3
Krok 4
Na garnku z gotującą się wodą połóż miskę, wymieszaj w niej żółtko z wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ubijając na parze stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Zdejmij sos holenderski z pary.
4
Krok 5
Do gotującej się wody z octem i solą wrzuć ostrożnie jajko. Kiedy białko się zetnie i obtoczy żółtko, gotuj około 2 minuty. Białko powinno być całkowicie ścięte, a żółtko płynne.
5
Krok 6
Na maśle podsmaż szparagi kilkanaście sekund z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.
6
Krok 7
Ułóż szparagi na talerzu, na nich jajko w koszulce i polej sosem holenderskim.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami