Składniki
Bułka ziemniaczana 1 szt
Jajka 2 szt
Boczek wędzony plastry 3 szt
Ser żółty plastry 2 szt
Masło 40 g
Sól 3 g
Pieprz 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Na suchej patelni zgrilluj boczek z obu stron i odłóż na talerzyk.
1
Krok 2
Jajka wbij do miseczki, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj widelcem. Wylej na rozgrzaną patelnię po boczku. Smaż na małym ogniu, a kiedy jajko będzie całkiem ścięte, połóż na nim ser i złóż na cztery części. Przełóż na talerzyk.
2
Krok 3
Przetrzyj patelnię do sucha i rozpuść połowę przygotowanego masła.
3
Krok 4
Pozbądź się skórki z góry bułki (odkrój jej górę na równo), po czym przekrój ją na dwie połówki Posmaruj obie z jednej strony masłem i podsmaż od suchej strony na rozgrzanym maśle. Kiedy bułka się zarumieni, odwróć ją i podsmaż tak samo stronę z masłem na złoty kolor.
4
Krok 5
Przełóż oskórowaną połówkę bułki na talerz, ułóż na niej jajko i ser, na górze połóż boczek, a całość przykryj drugą połową skórą do środka.
5