Składniki
Kromki chleba 2 szt
Szynka gotowana 50 g
Miękkie awokado 1 szt
Jajka 2 szt
Ocet spirytusowy 30 ml
Rzodkiewka 20 g
Masło 30 g
Sól 15 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli. Umytą rzodkiewkę pokrój w plasterki. Awokado obierz i pokrój w paski. Szynkę pokrój w plasterki.
1
Krok 2
Na patelni rozpuść masło.
2
Krok 3
Do gotującej się wody ostrożnie wrzuć jajko (możesz wcześniej łyżką zrobić wir, żeby jajko łatwiej się uformowało). Kiedy białko się zetnie i obtoczy żółtko, gotuj około 2 minuty. Białko powinno być całkowicie ścięte, a żółtko płynne.
3
Krok 4
Z kromek chleba odkrój skórki i smaż na maśle z obu stron na małym ogniu, aż zrobią się grzanki.
4
Krok 5
Ułóż na talerzu grzanki, na nich szynkę, awokado i rzodkiewkę. Wyłowione z wody jajko ostrożnie ułóż na kanapce, posyp solą i pieprzem.
5