5 lat temu

Hawajskie bułki

1 h + 4 h
7 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Sok ananasowy 240 ml
Mleko 100 ml
Masło 150 g
Mąka pszenna 700 g
Miód 115 g
Drożdże 25 g
Sól 10 g
Jajka 1 szt
Ekstrakt waniliowy 15 ml
Miód 60 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Połącz ze sobą sok, miód, mleko i 100 g masła, możesz użyć mikrofali, by składniki się dobrze połączyły.
1
Krok 2
Wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól.
2
Krok 3
Następnie wlej mieszankę płynną do mąki i wyrabiaj ciasto, kiedy ciasto, nie będzie się już lepić do miski jest gotowe.
3
Krok 4
Uformuj kulę i włóż do czystej miski, skrop lekko oliwą, przykryj i pozostaw na ok. 100 minut.
4
Krok 5
Następnie przenieść ciasto na podsypane mąka powierzchnię roboczą i chwilę je wyrabiaj.
5
Krok 6
Podziel ciasto na 12 części. Formę żaroodporną wysmaruj lekko masłem.
6
Krok 7
Uformuj 12 kul z ciasta i układaj je w formie jedna obok drugiej. Przykryj formę czystą ściereczką i pozostaw na ok. 100 minut.
7
Krok 8
W międzyczasie resztę masła wymieszaj z miodem. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
8
Krok 9
Bułki pomaluj połową miodowego masła i włóż do piekarnika na ok. 20-25 minut.
9
Krok 10
Po upieczeniu pomaluj drugą połową masła miodowego i odstaw na 10 minut.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami