2 lata temu

Domowy ketchup

15 + 10 min
4 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Pomidory 3 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Cukier 150 g
Ocet jabłkowy 30 ml
Papryka ostra 3 g
Pieprz 2 g
Sól 3 g
Musztarda stołowa 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Sparz pomidory (zagotuj wodę w garnku i odstaw, natnij pomidora na czubku na krzyż. Włóż go na 10-20 sekund do wrzątku i od razu schłódź w lodowatej wodzie), obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Obraną cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
1
Krok 2
Wrzuć Pomidory, cebule i czosnek do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż całkiem zmiękną. Po tym czasie przetrzyj przez sito do drugiego garnka.
2
Krok 3
Połóż go na palnik, dodaj resztę składników i zagotuj.
3
Krok 4
Gotowy ketchup przełóż do słoików i odstaw do ostygnięcia.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami