Składniki
Ziemniaki 0.5 kg
Skrobia ziemniaczana 90 g
Sól 4 g
Mozzarella kulki 1 szt
Gałka muszkatołowa 3 g
Olej 40 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Umyj ziemniaki i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj około 30 min, aż do miękkości.
2
Krok 3
Wyjmij ziemniaki z wody i odłóż do miski, obierz ze skórki i przetrzyj przez praskę lub sitko na puree.
3
Krok 4
Dodaj sól, gałkę muszkatołową i skrobię. Zagnieć ciasto, aż przestanie się kleić do rąk i lekko spłaszcz.
4
Krok 5
Podziel na 5-6 części. Każdą spłaszcz.
5
Krok 6
Pokrój mozzarellę na plasterki i każdy osusz papierem. Ułóż po plasterku na każdym kawałku ciasta i zamknij je z serem w środku, a następnie lekko spłaszcz całość.
6
Krok 7
Rozgrzej olej na patelni i smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony na zloty kolor.
7