4 lata temu

Empanadas

1 h + 30 min
7 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 500 g
Masło 35 g
Sól 6 g
Cukier 4 g
Woda gazowana 170 ml
Oregano 3 g
Ser żółty 100 g
Jajka 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Zupa chilli con carne musi być schłodzona w lodówce (żeby zgęstniała). Wymieszaj ją z oregano i serem. Uformuj kulki po około 25-30 g (około 3 cm średnicy).
1
Krok 2
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą, cukrem, zetrzyj do niej masło i wlej wodę gazowaną. Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz gładką konsystencję. Musi przypominać ciasto na pierogi. Owiń je folią i wstaw na pół godziny do lodówki.
2
Krok 3
Po tym czasie rozwałkuj ciasto, ale nie bardzo cienko (grubość około 2-3 mm).
3
Krok 4
Ringiem lub szklanką wykrój kółka o średnicy około 10 cm. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, możesz je ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić.
4
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5
Krok 6
Na każdy krążek ciasta ułóż kulki z farszu i sklej brzegi a potem palcami zawijaj ciasto dookoła (możesz też wykończyć widelcem). Rozbij jajko do miseczki, dobrze rozbełtaj widelcem.
6
Krok 7
Ułóż pierogi na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj je od góry dokładnie jajkiem za pomocą pędzelka i piecz około 10-13 minut.
7
Krok 8
Podawaj z salsą pomidorową.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami