3 lata temu

Gnocchi / Boczek / Ser / Pieczarki

25 min
12 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Gnocchi 200 g
Boczek wędzony plastry 4 szt
Pieczarki 1 szt
Ser pleśniowy lazur 30 g
Ser topiony 30 g
Śmietanka 30% 150 ml
Parmezan 20 g
Sól 5 g
Pieprz 2 g
Olej 10 ml
Natka pietruszki 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Pieczarki umyj lub obierz, pokrój w pół plastry. Boczek pokrój w cienkie paski.
2
Krok 3
Śmietankę wlej do rondelka, do środka pokrusz ser lazur i topiony. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą.
3
Krok 4
Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż na niej boczek. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i smaż aż do miękkości, dopraw solą i pieprzem.
4
Krok 5
Gnocchi wrzuć do gotującej się wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 2 minut gotowania), pomieszaj i ugotuj.
5
Krok 6
Wrzuć gnocchi na patelnię z resztą składników i dodaj sos serowy. Bardzo dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
6
Krok 7
Przełóż na talerz, zetrzyj na górę parmezan. Posyp umytą i posiekaną natką pietruszki.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami