6 lat temu

Kaczka / Batat / Pietruszka

40 + 30 min
15 zł
trudne
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Pierś kaczki 1 szt
Bataty 1 szt
Mąka pszenna 200 g
Jajka 1 szt
Pietruszka 1 szt
Masło 20 g
Śmietanka 30% 30 ml
Olej 20 ml
Sól 15 g
Pieprz 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw cyrkulator sous vide na 65 stopni.
1
Krok 2
Oczyść filet z kaczki: obetnij zbędne błony i nadmiar tłuszczu dookoła. Natnij tłuszcz nożem wzdłuż, a potem w poprzek (żeby przypominał kratkę), dzięki temu łatwiej się wytopi i będzie chrupiący.
2
Krok 3
Dopraw filet solą i pieprzem tylko od strony mięsa. Zapakuj próżniowo do worka i gotuj w sous vide przez godzinę.
3
Krok 4
Zagotuj dwa garnki z wodą, z dodatkiem soli.
4
Krok 5
Batata obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj.
5
Krok 6
Pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w drugim garnku.
6
Krok 7
Kiedy batat będzie miękki odcedź go, przełóż do miski, dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz. Wyrabiaj ciasto, a kiedy będzie gotowe uformuj rulon. Pokrój na mniejsze kawałki (kopytka).
7
Krok 8
Ponownie zagotuj wodę z solą i na wrzącą wrzucaj kopytka. Gotuj około 5 minut.
8
Krok 9
Odcedź pietruszkę, przełóż do blendera, dodaj masło, sól i śmietankę. Dokładnie zmiksuj.
9
Krok 10
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wyjmij kaczkę z worka i smaż tylko od strony tłuszczu na ciemno złoty kolor.
10
Krok 11
Przekrój kaczkę, odcedź kopytka i ułóż wszystkie składniki na talerzu.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami