6 lat temu

Kaczka / Szare kluski / Buraki / Wiśnie

40 min + 1 h 20 min
17 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Noga kaczki 1 szt
Marchew 1 szt
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Buraki 1 szt
Ziemniaki 2 szt
Wiśnie 50 g
Jajka 1 szt
Mąka pszenna 150 g
Olej 400 ml
Wiśniówka 30 ml
Miód 10 g
Majeranek 1 g
Masło 20 g
Sól 15 g
Pieprz 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 150 stopni.
1
Krok 2
Oczyść nogę kaczki z błon. Nadmiar tłuszczu obkrój, dopraw solą i pieprzem od strony mięsa.
2
Krok 3
Obierz i opłukaj marchew, obierz cebulę. Pokrój na mniejsze kawałki razem z czosnkiem (czosnku nie musisz odbierać).
3
Krok 4
Razem z kaczką umieść warzywa w brytfance i zalej olejem. Włóż do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i trzymaj jeszcze 90 minut.
4
Krok 5
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Umyj buraka i gotuj w skórce około 1h.
5
Krok 6
Obierz i opłukaj ziemniaki. Zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Odstaw żeby ściemniały.
6
Krok 7
Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
7
Krok 8
Kiedy starte ziemniaki będą szare dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
8
Krok 9
Dwoma łyżkami formuj owalne kluski i wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj około 8 minut.
9
Krok 10
Buraki odcedź i ostudź. Obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka.
10
Krok 11
Wiśnie bez pestek (możesz użyć mrożonych) i miód dodaj do buraków, zalej wiśniówką. Gotuj aż alkohol się zredukuje i powstanie gęsty sos. Przełóż na talerz.
11
Krok 12
Odcedź kluski i przełóż na talerz z burakiem. Rozpuść masło i polej je.
12
Krok 13
Wyjmij z pieca nogę kaczki, wyjmij z gorącego tłuszczu i ułóż na talerzu obok reszty składników. Udekoruj.
13
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami