3 lata temu

Wiśnie / Kruszonka / Kakao

30 min + 2 h
5 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Wiśnie 100 g
Śmietanka 30% 70 ml
Cukier 60 g
Masło 25 g
Mąka pszenna 35 g
Kakao gorzkie 5 g
Żelatyna 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Z umytych wiśni usuń pestki. Możesz to zrobić nacinając je nożem, lub drylownicą (jeśli ją posiadasz).
1
Krok 2
Do wiśni bez pestek dodaj 35 g cukru oraz skropioną wodą żelatynę i dokładnie zmiksuj.
2
Krok 3
Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę. Do niej przetrzyj przez sito zmiksowane z cukrem wiśnie i dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Przelej przygotowaną w punkcie 3 masę do silikonowej formy, lub plastikowego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na około dwie godziny.
4
Krok 5
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
5
Krok 6
Mąkę, masło i resztę cukru dokładnie wymieszaj, aż do powstania sypkiego ciasta. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 8-10 minut. Co 3 minuty musisz przemieszać kruszonkę i pilnować, żeby się nie spaliła.
6
Krok 7
Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Wtedy rękami pokrusz na drobną ziemię.
7
Krok 8
Kakaową mirror glaze rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby trochę wystygła.
8
Krok 9
Gotowy deser wyjmij z formy, ułóż na kratce lub nóżce kieliszka (żeby polewa spływała w dół) i polej błyszczącą polewą.
9
Krok 10
Na talerzu ułóż ziemię kakaową, obok mrożony deser, udekoruj mięta i owocami.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami