5 lat temu

Karp / Kiszona kapusta / Grzyby / Kminek

1 h
12 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z karpia 1 szt
Kapusta kiszona 150 g
Masło 80 g
Mąka pszenna 100 g
Borowiki 100 g
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Koperek 1 szt
Sól 20 g
Pieprz 15 g
Kminek 5 g
Olej 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
1
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj w drobną kostkę do osobnych misek.
2
Krok 3
Odciśnij kapustę z nadmiaru soku i posiekaj w paski. Na oleju podsmaż połowę cebuli i czosnku, dodaj pokrojoną kapustę.
3
Krok 4
Zalej wodą tak, żeby ledwo zakrywała kapustę, dopraw kminkiem, solą i pieprzem, gotuj do miękkości (około 30 minut).
4
Krok 5
Dokładnie wypłucz grzyby. Jeśli są duże, przekrój na pół. Na 15 g masła podsmaż resztę cebuli i czosnku. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia.
5
Krok 6
Dodaj posiekany koperek i oprósz resztą mąki. Gotuj około 10-15 minut często mieszając.
6
Krok 7
Umytego karpia oczyść z łusek, niejadalnych części oraz ości (w miarę możliwości) . Posyp solą i pieprzem od strony mięsa. Na patelni podsmaż na 15 g masła (tylko od strony skóry). Przełóż do brytfanki skórą w dół, zalej masłem ze smażenia i wstaw do piekarnika na 13 minut.
7
Krok 8
Na patelni rozpuść 50 g masła, dodaj do niego 70 g mąki i mieszaj na małym ogniu aż się połączą w jedną masę, kiedy będzie mieć złoty kolor zdejmij z ognia (zasmażka I stopnia). Dodaj zasmażkę do kapusty, stale mieszając. Częścią wody z kapusty wypłukaj resztki zasmażki z patelni i wlej do garnka. Tak przygotowaną kapustę zmiksuj i przetrzyj przez sito.
8
Krok 9
Wyjmij grzyby z garnka a sos dokładnie zmiksuj i odcedź.
9
Krok 10
Na talerzu wylej sos spod grzybów, wyjmij karpia z piekarnika i ułóż na sosie. Obok poukładaj grzyby i rękawem cukierniczym lub łyżką nałóż mus z kapusty. Udekoruj.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami