6 lat temu

Łosoś / Groszek / Topinambur / Figa

40 min
22 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z łososia 200 g
Zielony groszek 150 g
Topinambur 200 g
Masło 40 g
Figi 1 szt
Liście mięty 20 g
Mleko 400 ml
Olej 20 ml
Sól 25 g
Pieprz 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj mleko z odrobiną soli.
1
Krok 2
Obierz i wypłukaj topinambur (obieraczką, jak ziemniaki). Pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w mleku do miękkości, przez około 30 minut.
2
Krok 3
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
3
Krok 4
Zeskrob łuski ze skóry łososia (lub odkrój ją całą) i dopraw filet solą i pieprzem od strony mięsa. Smaż na oleju z obu stron (najpierw od strony mięsa, a potem skórę na chrupko). Po usmażeniu wstaw do piekarnika na 10 minut.
4
Krok 5
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim groszek przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj miętę i dodaj do groszku.
5
Krok 6
Odcedź ugotowany topinambur, dokładnie zmiksuj na puree z dodatkiem soli i masła (możesz dodać odrobinę mleka z gotowania). Przetrzyj przez sito.
6
Krok 7
Ułóż na talerzu groszek, na nim łososia, obok puree z topinamburu. Przekrój figę na 4 części i ułóż obok, udekoruj.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami