3 lata temu

Mak / Bakalie / Pomarańcza

1 h + 30 min
12 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 300 g
Woda 125 ml
Jajka 1 szt
Sól 15 g
Olej 50 ml
Masa makowa 200 g
Wino białe 30 ml
Rodzynki 40 g
Orzechy włoskie 40 g
Pomarańcze 2 szt
Cukier wanilinowy 15 g
Miód 50 g
Śmietanka 30% 150 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Przesiej mąkę do miski, połącz ze szczyptą soli (2-3 g). Podgrzej wodę (ma być bardzo gorąca, ale nie wrząca).
1
Krok 2
Do mąki wbij jajko i wymieszaj. Wlej gorącą wodę, 20 ml oleju i wyrób gładkie ciasto. Przełóż z powrotem do miski i odstaw pod przykryciem na 20 minut.
2
Krok 3
Rodzynki namocz w winie przez co najmniej 20 minut.
3
Krok 4
Zagotuj wodę i sparz pomarańczę (aby usunąć bakterie ze skórki, oraz wydobyć z niej więcej aromatu), następnie ją osusz.
4
Krok 5
Do miski z masą makową dodaj cukier wanilinowy, zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Odcedź rodzynki, a połowę wina dodaj do masy. Posiekaj orzechy i rodzynki, dodaj do maku razem z 30 g miodu i dokładnie wymieszaj.
5
Krok 6
Resztę wina, miodu, skórkę i sok z pozostałej połówki pomarańczy oraz śmietankę połącz razem w rondelku. Podgrzewaj do momentu, aż śmietana się zredukuje i zagęści.
6
Krok 7
Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj kółka o średnicy szklanki. Pozostałe ciasto możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić więcej kółek.
7
Krok 8
Zagotuj wodę z resztą soli i olejem, żeby pierogi nie sklejały się w wodzie.
8
Krok 9
Na każdym kawałku ciasta ułóż po łyżeczce farszu (około 20-30 g). Zlepiaj dokładnie pierogi, możesz uformować jakiś wzór na łączeniu (na przykład zginać palcami), żeby ładniej wyglądały.
9
Krok 10
Wrzucaj pierogi do wrzącej wody i gotuj 5-6 minut od momentu wypłynięcia pierogów, co jakiś czas mieszając.
10
Krok 11
Odcedź je szumówką (taka chochla z dziurami) i przełóż na talerz.
11
Krok 12
Podawaj ze zrobionym w 6 punkcie sosem.
12
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami