Składniki
Makaron tagliatelle 120 g
Szpinak mrożony 100 g
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Śmietanka 30% 100 ml
Ser żółty 50 g
Oliwa z oliwek 30 ml
Migdały płatki 5 g
Sól 6 g
Pieprz 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój.
2
Krok 3
Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej przez chwilę cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wrzuć szpinak. Smaż na bardzo małym ogniu, często mieszając, żeby się nie przypalił.
3
Krok 4
Kiedy szpinak będzie gorący, wlej śmietankę oraz dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj do zagotowania śmietanki.
4
Krok 5
Do wrzącej się wody wrzuć makaron. Mieszając, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 4 minut).
5
Krok 6
Przygotowany w punkcie 4 szpinak przelej do blendera i zmiksuj. Przelej z powrotem na patelnię i zetrzyj do środka ser.
6
Krok 7
Dodaj na patelnię ugotowany makaron i dokładnie połącz wszystkie składniki. Podgrzewaj do momentu, aż makaron wchłonie płyn i powstanie gęsty sos, który go oblepi.
7
Krok 8
Przełóż makaron na talerz, posyp płatkami migdałów i udekoruj.
8