2 lata temu

Turecka kofta

45 min
12 zł
umiarkowane
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Mięso jagnięce mielone 500 g
Jajka 1 szt
Mielone ziarna kolendry 30 g
Kmin rzymski 6 g
Świeża kolendra 20 g
Ząbki czosnku 4 szt
Pomidory pelati 400 g
Cebula biała 1 szt
Oliwa z oliwek 40 ml
Papryczka chilli 1 szt
Sól 5 g
Pieprz 4 g
Mąka pszenna 30 g
Olej 100 ml
Jogurt naturalny 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mielone mięso wymieszaj z resztą składników (oprócz mąki i oleju). Dodaj sól oraz pieprz do smaku i wyrabiaj ręką na jednolitą masę. Uformuj z niej nieduże, okrągłe lub podłużne klopsiki.
1
Krok 2
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Klopsiki obtocz delikatnie w mące i smaż, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik.
2
Krok 3
Na drugiej patelni lub garnku o grubym dnie, rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj posiekane pomidory, razem z sosem z puszki. Dosyp przyprawy – kolendrę, kmin oraz chili i gotuj, na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku, po czym sos zmiksuj na gładko.
3
Krok 4
Do gotowego sosu dodaj usmażone kofty i podgrzej jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec wymieszaj wszystko z łyżką gęstego naturalnego jogurtu. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami