Składniki
Mąka pszenna 450 g
Masło 100 g
Mleko 250 ml
Drożdże 25 g
Cukier puder 75 g
Sól 3 g
Cynamon mielony 9 g
Jajka 1 szt
Cukier 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Połącz mleko z 65 gramami masła i podgrzewaj tylko do rozpuszczenia masła. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. W razie potrzeby odstaw na kilka minut. Resztę masła przełóż do miseczki i zostaw w ciepłym miejscu.
1
Krok 2
Do mleka z masłem dodaj drożdże i dokładnie mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelej do miski, dodaj 50 g cukru pudru, sól i mąkę.
2
Krok 3
Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego połączenia, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 min do wyrośnięcia.
3
Krok 4
W międzyczasie wymieszaj składniki na nadzienie: do pozostawionego miękkiego masła dodaj resztę cukru i cynamon. Wymieszaj bardzo dokładnie.
4
Krok 5
Gotowe ciasto przełóż na blat, podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto równą warstwą przygotowanej w punkcie 4 masy i zwiń jak roladę. Pokrój ją na 20 równych kawałków.
5
Krok 6
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i poukładaj na niej bułeczki w około 2-3 cm odstępach. Zostaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
6
Krok 7
Ustaw piekarnik na 250 stopni.
7
Krok 8
Rozbełtaj jajko i posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę. Następnie posyp kryształkami cukru. Wstaw do piekarnika na około 7 minut. Po tym czasie, kiedy będą miały brązowy kolor, możesz je wyjąć i podawać.
8