Składniki
Ciasto francuskie 100 g
Śmietanka 30% 150 ml
Masło 20 g
Jajka 1 szt
Cukier 10 g
Cynamon 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
1
Krok 2
Przygotuj 2-3 długie rolki po ręcznikach papierowych (ewentualnie po papierze toaletowym, sklejone taśmą). Owiń je szczelnie folią aluminiową (zakrywając również otwory). W rondelku roztop masło i dokładnie wysmaruj rolki w każdym miejscu.
2
Krok 3
Ciasto francuskie obsyp mąką z obu stron i rozwałkuj na placek grubości około 2 mm. Pokrój na długie paski szerokości 1-2 cm.
3
Krok 4
Rolkę z folią owiń paskami ciasta francuskiego tak, żeby zachodziły jeden na drugi. Rozbełtaj jajko i pędzelkiem posmaruj ciasto w każdym miejscu. Tak przygotowane rurki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 15-20 minut (mają mieć złotobrązowy kolor).
4
Krok 5
Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodaj cukier i dalej miksuj (po odwróceniu miski nie powinna spływać). Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i schowaj do lodówki.
5
Krok 6
Wyjmij ciasto z pieca i zostaw do ostudzenia. Kiedy wystygnie ostrożnie zsuń rurki z rolek (możesz sobie pomóc nożem) i obtocz je w cynamonie.
6
Krok 7
Rękawem wciśnij śmietanę do wnętrza rurek. Przełóż je na talerz i udekoruj.
7