Składniki
Jajka 1 szt
Cukier 120 g
Skrobia ziemniaczana 5 g
Cytryna 0.25 szt
Sól 5 g
Śmietanka 30% 60 ml
Ocet balsamiczny 40 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 150 stopni.
1
Krok 2
Oddziel białko od żółtka, potrzebujemy samego białka (uważaj, żeby żółtko nie pękło i nie dostało się do białka).
2
Krok 3
Do białka dodaj sól i ubijaj zaczynając od niskich obrotów. Po chwili dodaj sok z cytryny i stopniowo zwiększaj obroty. Kiedy białka się ubiją dodaj skrobię ziemniaczaną i po trochu dodawaj cukier. Ubijaj aż do sztywnej piany (cukier musi być rozpuszczony). Przełóż na papier do pieczenia (lub do foremek) i wstaw do piekarnika na 30 minut.
3
Krok 4
Zagotuj ocet balsamiczny z około 30-40 g cukru (zależy jak słodki sos chcesz), bez przerwy mieszając. Odstaw do ostudzenia.
4
Krok 5
Po upływie 30 minut zmniejsz temperaturę w piekarniku do 100 stopni i piecz jeszcze godzinę. Kiedy upłynie czas wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Beza musi się wysuszyć, nie wyjmuj jej aż do ostygnięcia.
5
Krok 6
Śmietankę 30% ubij z resztą cukru na sztywno.
6
Krok 7
W kieliszku ułóż śmietanę, pokruszoną bezę i polej sosem balsamicznym.
7