4 lata temu

Czekolada z mleka skondensowanego i kakao

25 + 35 min
3 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mleko 300 ml
Cukier 80 g
Masło 8 g
Ekstrakt waniliowy 2 g
Kakao gorzkie 150 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zacznij od zrobienia mleka skondensowanego. Wlej mleko do rondelka. Dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, do momentu aż cukier dokładnie się rozpuści.
1
Krok 2
Dodaj masło i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj, żeby masło się rozpuściło. Kiedy mleko zacznie wrzeć zmniejsz ogień do minimum i gotuj cały czas mieszając, żeby mleko się nie przypaliło.
2
Krok 3
Gotuj około 12-15 minut aż mleko lekko pożółknie i zgęstnieje. Wtedy wyłącz gaz i przelej domowe mleko skondensowane do miski.
3
Krok 4
Przesiej do niego przez sito 100 g gorzkiego kakao i dokładnie wymieszaj (najlepiej płaską łopatką). Kiedy masa dokładnie się połączy przesiej jeszcze 30 g kakao i znowu bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę.
4
Krok 5
Na talerzu rozwiń folię spożywczą, przełóż na nią czekoladę i delikatnie spłaszcz łopatką. Zawiń dokładnie folią i wstaw do zamrażarki na około 40 minut.
5
Krok 6
Po tym czasie na talerz wysyp połowę kakao, które zostało, przełóż na nie zastygniętą czekoladę i posyp całą górę resztą kakao.
6
Krok 7
Pokrój na mniejsze kawałki (na przykład cały “blok” w kostkę 3x5) i z każdej kostki rękami uformuj kulkę obtoczoną z każdej strony kakao. Wtedy uformuj ją w dowolny kształt - na przykład ładną kostkę równomiernie pokrytą kakao. Ułóż na talerzu.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami