4 lata temu

Pierogi z borówkami i śmietaną

40 + 20 min
4 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Borówki amerykańskie 250 g
Mąka pszenna 300 g
Woda 125 ml
Jajka 1 szt
Sól 15 g
Olej 50 ml
Masło 20 g
Śmietana 18% 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Przesiej mąkę do miski, połącz ze szczyptą (2-3 g) soli. Podgrzej wodę (ma być bardzo gorąca, ale nie wrząca).
1
Krok 2
Do mąki wbij jajko, wymieszaj. Wrzuć masło i wlej gorącą wodę, wyrób gładkie ciasto. Przełóż z powrotem do miski i odstaw pod przykryciem na 20 minut.
2
Krok 3
Przebierz borówki, czy nie ma żadnych zepsutych, umyj je i osusz na sitku.
3
Krok 4
Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj kółka o średnicy szklanki. Pozostałe ciasto możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić więcej kółek.
4
Krok 5
Na każdym ułóż po łyżeczce borówek (około 20-30 g). Zlepiaj dokładnie pierogi, możesz uformować jakiś wzór na łączeniu (na przykład zginać palcami), żeby ładniej wyglądały.
5
Krok 6
Zagotuj wodę z olejem i resztą soli.
6
Krok 7
Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę, zamieszaj i gotuj 5-6 minut od momentu wypłynięcia pierogów.
7
Krok 8
Odcedzaj je szumówką (taka chochla z dziurami) i przełóż na talerz.
8
Krok 9
Podawaj ze śmietaną.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami